BOLILE METABOLICE ŞI NUTRIŢIONALE LA VACI. Simptome, tratament

07 aug 2024
Dupǎ fǎtare, vacile sunt sensibile şi, ca urmare, pot sa contacteze unele tulburǎri metabolice şi digestive cum sunt: cetoza, tetania de iarbǎ, febra laptelui, scǎderea grǎsimii din lapte etc. Alimentaţia defectuoasǎ influenteazǎ în mare mǎsurǎ apariţia acestor tulburări.
 
Cetoza
Este o tulburare metabolică care apare la vaci cu producţii ridicate, specifică primelor 10-40 de zile după fătare. Această tulburare se declanşează datorită scăderii nivelului glucozei şi respectiv creşterii corpilor cetonici în sânge. Această situaţie apare când ingesta de energie este mai mică decât cheltuielile generate de sinteza laptelui. În această situaţie, organismul recurge la mobilizarea rezervelor proprii de energie (din grasimile corporale); acizii graşi nu sunt metabolizaţi complet în ficat, rezultând corpi cetonici a cǎror nivel ridicat în sânge este toxic.
 
Prevenirea cetozei se realizează printr-o alimentaţie corespunzătoare a vacilor în timpul repausului mamar (un aport mai redus de energie respectiv mai ridicat de minerale şi vitamine) şi în primele sǎptǎmâni de lactaţie (raţii echilibrate).
 
La animalele bolnave scade producţia de lapte, se reduce apetitul, refuză la început concentratele şi apoi nutreţul însilozat, slabire vizibilă. Tratamentul se face prin administrarea de propilenglicol câte 200-500 g/ zi (oral) timp de 7-10 zile, glucoză intravenos sau subcutanat.
 
Alt tratament constǎ în administrarea zilnicǎ în hranǎ în primele sǎptǎmâni dupǎ fǎtare a 100-300 g propionat de sodiu sau calciu, 150-500g glicerinǎ, 125-250 g propilenglicol sau a 100-250 g lactat. Prin utilizarea a 4-6 g acid nicotinic pot fi diminuate efectele cetozei. Acest tratament este benefic atunci când se practicǎ cu 1-2 sǎptǎmâni înainte de parturiţie.
 
Tetania de iarbǎ
O trecere rapidă de la un regim de hrană de iarnă la cel de păşunat duce la instalarea tetaniei de iarbă sau de păşunat. În general sunt afectate vacile cu producţii mari în primele 2-6 săptămâni de la fătare.
 
Boala se manifestă prin reducerea apetitului, contracţii musculare, masticaţie în gol, scăderea producţiei de lapte şi a grăsimii, iar în forme mai grave, animalul rămâne în decubit. Tetania de iarbă apare ca o manifestare a unui dezechilibru alimentar complex: insuficienta balastului, carentă în Mg şi în Ca şi excesul de proteină şi K.
 
Este necesar ca la sfarşitul iernii hrana să fie completă şi echilibrată în proteine, glucide, în Ca şi Mg şi respectarea perioadei de tranziţie de la stabulaţie la păşunat, administrându-se un tain din perioada de iarnă (fân, siloz de porumb, amestec de concentrate).
 
Bibliografie: Alimentația animalelor. Aurel Şara. Mihai Benţea
loading ...