SFATURI DE LA APICULTORI PENTRU PĂSTRAREA MIERII

11 feb 2022
Apicultura este una dintre acele pasiuni care se poate transforma rapid intr-o afacere de succes. Mierea si produsele derivate sunt foarte apreciate, in contextul in care preocuparea pentru alimentatia sanatoasa castiga tot mai multi adepti. Pentru a putea beneficia, insa, de proprietatile curative ale mierii si de savoarea sa originala este important sa respectam anumite reguli legate de pastrarea sa in conditii optime. Apicultorii romani ne ofera astazi cateva sfaturi utile in acest sens:

Mierea se pastreaza in ambalaje din sticla sau aluminiu

Dupa producerea ei, mierea trebuie asezata in ambalaje curate, din sticla sau aluminiu. Poti folosi borcane si capace care se inchid ermetic. Nu se recomanda amestecarea mierii dintr-un borcanul intr-altul, deoarece mierea veche contine germeni de fermentatie care va influenta consistenta si gustul celei proaspete, cea din urma schimbandu-si gustul si mirosul.

De asemenea, spun specialistii in apicultura, mierea nu trebuie pastrata in vase din cupru, zinc, plumb sau aliaje ale acestora, deoarece, sub actiunea alimentului dulce bogat in acizi se formeaza compusi chimici periculosi pentru sanatate. In acelasi timp, de evitat sunt si recipientele din fier, care la randul lor altereaza savoarea mierii, oferindu-i un miros neplacut.

Mierea se poate depozita in frigider, in camara, pe balcon sau in dulapul de bucatarie

Din cele mai vechi timpuri, mierea este folosita pentru proprietatile sale benefice pentru organism; apicultorii stiu insa ca acest produs trebuie pastrat in anumite conditii pentru a ramane gustoasa si sanatoasa cat mai mult timp. Borcanele cu miere pot fi pastrate in locuri precum:
 
  • Frigiderul - poti pastra produsele apicole intr-un frigider cu functie de inghetare uscata (No Frost). Daca optezi pentru aceasta metoda, trebuie sa stii ca mierea se va cristaliza mai repede, un proces care are loc oricum, firesc, in primele 3-6 luni din momentul in care borcanul a fost desfacut.
  • Dulapul de bucatarie - este potrivit pentru depozitarea mierii, insa aceasta nu ar trebui pozitionata langa alte produse cu miros puternic, pentru ca va absorbi rapid aromele lor. Evita asezarea desertului produs de albine alaturi de ceapa, usturoi, condimente etc.
  • Camara - Camara asigura un climat intunecat, uscat si rece, ideal pentru pastrarea produselor apicole. In plus, mierea depozitata aici se va cristaliza mai tarziu decat in cazul in care este pastrata in frigider.

Ca regula generala, mierea trebuie ferita de lumina care favorizeaza deprecierea calitatii produsului, detaliu care poate fi usor observat deoarece culoarea produsului se va inchide.

 Mierea se pastreaza la temperaturi cuprinse intre -6 grade si +10 grade Celsius

E esential ca mierea sa nu fie depozitate in spatii extrem de calduroase; la temperaturi de peste 40 de grade Celsius, aceasta dezvolta substante nocive; acesta este si motivul pentru care nu se recomanda ca mierea sa se adauge in ceai sau alte lichide fierbinti - isi va pierde proprietatile benefice. Temperaturi optima de pastrare a produsului aplicol despre care vorbim nu va depasi +10 grade, dar nici nu trebuie sa scada sub -6 grade.

  
 
loading ...