Dacă până la acest moment s-au efectuat lucrările pregătitoare iernării nu există motive de îngrijorare privind evoluţia familiilor de albine pe timp de iarnă. Cu toate acestea, vizitele la stupine pot avea în vedere: observaţii asupra zborurilor de curăţire (când timpul permite), foarte benefice pentru o bună iernare şi care oferă informaţii despre starea coloniei de albine, ascultarea acestora când timpul este mai puțin favorabil, asigurarea cu materiale izolante atât la nivel de stup (salteluţe, pernuţe, împachetări laterale) cât şi de stupină (garduri, perdele protectoare), asigurarea că nu există dăunători (păsări, animale) care să le deranjeze.
Stările anormale conduc la neliniştirea albinelor, intensificându-le activitatea de consum şi prin urmare uzura organismului şi încărcarea rectumului. De aceea trebuie acordată o atenţie deosebită evaluării situaţiei din stupină la acest moment, cât timpul mai permite intervenţia în stup.
Lucrari de efectuat în această perioadă:
În zilele favorabile, se pot continua o serie de lucrări de pregătire a familiilor de albine din luna trecută şi remedierea stărilor anormale apărute: hrană insuficientă, hrană de proastă calitate (poate produce diaree), pierderea mătcii, umiditatea exagerată, pătrunderea şoarecilor în stupi. Trebuie accentuat faptul că pentru iernare, familia de albine are nevoie de aproximativ 18 kg miere şi 1,5-2 kg păstură pentru creşterea puietului în partea a doua a iernii şi în primăvară.
În zilele nefavorabile, se poate aprecia starea familiei de albine prin ascultarea zumzetului albinelor cu un tub de cauciuc introdus pe urdiniş şi vizualizarea foii de control.
Umiditatea excesivă se înlătură prin mutarea stupilor într-un loc însorit pe vatră şi îmbunătăţirea aerisirii prin asigurarea unui spaţiu de 1-2 cm în podişor care va fi acoperit de salteluţă.
BINE DE ȘTIUT ...
- Păstrarea ramelor cu faguri artificiali o perioadă mai îndelungată este influențată de uscăciune, înainte de a fi folosiți prin introducerea în stupi acești faguri se țin 1-2 minute la soare. Astfel ceara își recapătă aspectul lucios.
- Reformarea fagurilor de cuib se face după folosirea lor timp de 2-3 ani, adică după creșterea în ei a 10-12 generații de albine.
- Apicultorii zgârciți sau prea economi se înșeală; mai bine să rămână miere neconsumată în primăvară decât să nu ajungă în timpul iernii și familia să sufere sau chiar să piară de foame.
- În iarnă, intră albinele crescute în cursul lunii august și începutul lunii septembrie dintre acestea multe trăind chiar până în luna mai. Cele crescute în prima jumătate a lunii iulie sunt neviabile în perioada iernii.
- În fagurele STAS (435x300 mm) pe ambele fețe sunt circa 9.100 de celule din care sunt bune (corespunzătoare) doar 7-8.000 în rama de stupi multietajați sunt circa 6.300 de celule.
- La temperaturi mai mici de +8°C, albinele amorțesc, la peste +38°C puietul moare iar la mai mult de +40°C mor toate albinele.
- O iernare fără griji, situații anormale și fără intervenții de avarie va bucura pe apicultorul care s-a preocupat din timp cu pricepere, cu profesionalism și dragoste de albine respectându-și condiția de stupar.
cotidianulagricol.ro