ALIMENTAȚIA ALBINELOR ÎN APICULTURA ECOLOGICĂ

26 jun 2024
Starea sănătății unei colonii de albine depinde în mare măsură de starea sa nutrițională. Albinele colectează nectarul primăvara și la începutul verii și produc din el miere. Apoi depozitează această miere pentru iarnă. Apicultorii, ca să poată recolta mierea în timpul verii, înlocuiesc stocurile de miere extrase înainte de depozitarea de iarnă prin hrana suplimentară cu siropuri de zahăr. Albinele prepară din siropul de zahăr o substanță asemănătoare mierii.
 
Alimentația de iarnă pentru un început de sezon de succes
Necesarul de hrană al albinelor este minim în sezonul rece, deoarece metabolismul lor este redus. În plus, numărul de albine din stup se reduce de la 40 000 vara la 15 000 iarna. Riscul de înfometare este mai mare doar primăvara, când consumul de hrană crește brusc din cauza activității sporite din colonie. În special, creșterea puietului, care se dezvoltă începând cu luna februarie, consumă multă energie, deoarece la suprafața fagurelui cu puiet trebuie menținută constant temperatura de 35–36 °C, pentru ca puietul să fie sănătos. Prin urmare, proviziile pentru iarnă trebuie să fie suficient de mari, ca albinele aibă hrană și primăvara.
 
Verificarea rezervelor de hrană primăvara
Atunci când se verifică stupii primăvara, pe la jumătatea lunii martie, apicultorul trebuie să evalueze rezerva de hrană din stup. Dacă a rămas puțină hrană, el trebuie să hrănească coloniile. În acest scop, poate fi folosită păstura organică sau fagurii cu miere depozitați. Însă fagurii ar trebui utilizați numai cu cel mult patru săptămâni înainte de începerea folosirii bazei melifere, pentru a evita amestecarea mierii preparate ulterior din nectarul de flori colectat cu hrana din fagurele de rezervă.
 
Necesarul de miere pentru o colonie de albine pe parcursul anului:
  • Sezonul de iarnă: 20–25 kg
  • Sezonul de vară: >125 kg
  • Rezerva minimă: 5 kg
  • Cantitatea totală: 150 kg
 
Folosirea zahărului
În apicultura ecologică poate fi folosit numai zahărul organic. Deoarece zahărul brun sau zahărul brut duce la apariția diareii la albine și la creșterea cantității de excremente, din cauza conținutului sporit de minerale, este esențial să se folosească zahărul alb granulat.
 
Sirop de zahăr:
  • Zahăr organic și apă în proporție de 3 : 2;
  • Demeter: 75 kg de zahăr Demeter (în Elveția, și zahăr organic), 50 l de apă, 7,5 kg de miere Demeter, 20 g de sare de masă, 1 l de ceai de mușețel.
 
Șerbet:
  • 3 părți de zahăr-pudră, 1 parte de miere; în standardele Demeter se admite puțin ceai de mușețel și un vârf de sare.
 
Nu se utilizează după prima jumătate a lunii august, deoarece albinele au nevoie de aproximativ 4 săptămâni pentru a transforma cantitatea respectivă în hrană pentru iarnă.
 
Mierea ecologică proprie: În mod ideal, se oferă în faguri.
 
Bibliografie: Apicultura ecologică. Principii și implementare
loading ...