ANARM ȘI-A ALES NOUL PREȘEDINTE ȘI A MODIFICAT POLITICA ECONOMICĂ A ASOCIAȚIEI. Modernizarea sectorului apicol: obiectivul anului 2022

12 apr 2022
ANARM și-a ales noua conducere. Conform prevederii legii cu referire la Organizațiile Obștești, asociația are un Președinte: Andrei Zagareanu, doctor în științe în apicultură, și un Director executiv: Ion Maxim, ex-președintele ANARM. De asemenea, a fost reales consiliul de administrare, comisia de cenzuri și a fost modificată politica economică a asociației.

Taxa anuală era de 200 de lei și era colectată de asociațiile teritoriale de profil. Conform noului regulament, orice doritor care se ocupă cu apicultura poate deveni membru al asociației, este vorba de persoanele fizice, persoanele juridice, persoanele fizice cu statut de persoană juridică și chiar furnizorii de imputuri din domeniu. Din teritoriu a venit inițiativa, sunt bineveniți toți, dar cu îndeplinirea condițiilor de membru, altfel, la instruiri sau alte evenimente vor avea acces cu achitarea unei taxe. Taxa anuală este de 300 de lei. După modelul altor asociații, am introdus și taxa unică de intrare: 500 de lei, a declarat Ion Maxim, pentru AGROMEDIA.

Asociația și-a stabilit și niște priorități pentru noul an, printre acestea și modernizarea procesului de producere a mierii, precum și participarea la expoziții internaționale, în scopul promovării produselor apicole moldovenești, dar și pentru a acumula noi cunoștințe în domeniu.

Scopul nostru este să dublăm cantitatea de producție. Să învățăm apicultorii să-și facă managementul apicol corect: cu mai multă marfă și mai puțin lucru. Să-i determinăm să treacă la tehnologiile avansate. Pentru asta planificăm instruiri în teritoriu, dar asta depinde de posibilitățile financiare pe care le vom avea. Specialiștii trebuie remunerați pentru munca lor.
De asemenea, planificăm să ajungem la Congresul Apimondia de la Istambul, niște vizite de studiu am planificat, dar, la fel, depinde de ce finanțe vom avea.

În prezent, în Republica Moldova, sunt peste 6800 de apicultori care dețin peste 250 mii de familii de albine. În 2021, s-au produs aproximativ 5000 de tone de miere de albine și s-au exportat circa 3600 de tone. Țările Europene reprezintă principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă.
loading ...