APICULTORII GEORGIENI ÎN VIZITĂ LA STUPINELE DIN R. MOLDOVA

28 jul 2023
Apicultorii din țara noastră au făcut schimb de experiență cu colegii din Georgia, care au venit în vizită în R. Moldova. Organizat de Asociația Națională a Apicultorilor din Moldova și Asociația Exportatorilor de Miere din Moldova, turul de studiu a inclus vizite la mai multe stupine și întreprinderi de prelucrare a mierii. Vizita a fost susținută de Corporația Financiară Internațională (IFC).
 
Ce specii și subspecii de albine aleg apicultorii?
Răspunsul la această întrebare a fost întotdeauna diferit. Printre hibrizii diferitelor subspecii menționați sunt: caucazian, krainian și alte subspecii de albine sunt utilizați alternativ. Ceea indică faptul că apicultorii sunt în căutarea „celei mai bune rase de albine”.
 
Această opinie a fost argumentată și mai mult de o vizită la stupina lui Petru Sacara, care este și producător de mătci. Lucrează, în principal, pe mame ale subspeciilor de carnica (Apis mellifera carnica) și material hibrid din diferite subspecii.
 
În Moldova, aproximativ 6 companii sunt angajate în procesarea și exportul de miere pe scară largă. Vizita s-a desfășurat la două dintre acestea: Regina Naturii și Casa Albinei.
 
Regina Naturii este o companie modernă de prelucrare a mierii cu cea mai mare productivitate din Moldova, care exportă miere în țările UE din 2016. Compania furnizează mai multe tipuri de miere ambalate sub propria marcă atât lanțului local de supermarketuri, cât și clienților europeni. Cu toate acestea, cea mai mare parte a mierii de export este livrată ca materie primă cumpărătorilor străini.
 


Compania a început să își diversifice produsele fabricate. În acest scop, au produse speciale, inovatoare dintr-un amestec de mai multe tipuri de miere și alte produse alimentare și miere.
 
Casa Albinei este un centru multifuncțional, situat în satul Hulboaca, înconjurat de o pădure frumoasă. Aici veți găsi o stupină curbată, o mică întreprindere demonstrativă, mai multe stupine de tip hotel și chiar o piscină. O mare parte din curte este ocupată de familii de albine.
 
Centrul este frecventat de adulți și de copii. Aceștia au ocazia să viziteze familiile de albine, să audă fapte interesante despre albine, să vadă cum se extrage mierea într-o fabrică în miniatură și să învețe mai multe despre produsele apicole și despre beneficiile pentru sănătate ale mediului în stupină.
 

Administratorul, Vitalie Popa a vorbit despre tendința de reducere a prețului mierii pe piața globală și, de asemenea, tendința de falsificare a mierii în detrimentul apiculturii. În prezent, singura cale de ieșire este sectorul apicol unit, iar sarcina unității este implementarea unor practici raționale și adecvate în fermele de albine.
 
Întreprinderea „Casa Albinei” este dotată și cu un laborator intern pentru controlul calității și parametrilor de siguranță a mierii. După cum era de așteptat, testarea în industria mierii este un proces destul de costisitor și afectează negativ prețul de achiziție al mierii. Casa Albinei încearcă să cumpere miere doar de la apicultori parteneri de încredere și le oferă prețuri corecte.
 
Apicultorii georgieni s-au arătat impresionați de ce au văzut în stupinele de la noi. Proiectul IFC privind competitivitatea agro-business din Georgia este implementat în parteneriat cu Agenția Suedeză de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (SIDA).
loading ...