https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
20.77 EUR
17.65 USD
0.24 RUB
4.20 RON
0.66 UAH
APICULTORII INVITAȚI DE ANSA CA SĂ FACĂ PACE. Ce au discutat asociațiile de profil cu factorii de decizie

APICULTORII INVITAȚI DE ANSA CA SĂ FACĂ PACE. Ce au discutat asociațiile de profil cu factorii de decizie

22 apr 2021

Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a organizat o ședință online cu reprezentanții MADRM, Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociației Exportatorilor de produse Apicole din Republica Moldova. În cadrul întâlnirii au fost discutate aspectele ale  implementării noilor prevederi ale Legii nr. 221/ 2007 privind activitatea sanitară veterinară, dar și prevederile Ordinului ANSA nr. 15/2020 “Cu privire la aprobarea Regulamentului de înregistrare sanitară veterinară a activităților agenților economici”. Și ANSA, și președinții asociațiilor au împărtășit aceeași opinie, potrivit căreia noile modificări operate în art. 18 al Legii 221/2007, facilitează mult procedura de înregistrare sanitară veterinară pentru exploatațiile apicole, eliberată doar în baza cererii depuse. Solicitarea este însoțită de acte și declarațiile stabilite în Ordinul nr. 15/2021, fie pe suport de hârtie, fie expediată în format electronic.

Vasile Dolghieru, președintele AEPAM s-a declarat satisfăcut de propunerile ANSA, care “simplifica oficializarea activității apicultorilor și care nu afectează siguranța alimentelor. Ceea ce propunem noi nu contravine inițiativelor ANSA, însă, dorim să concretizăm - câți stupi de albini se consideră doar pentru familie și de la ce număr se obține certificatul de comercializare?”, a întrebat Vasile Dolghieru.

Directorul ANSA, Vladislav Cotici, a precizat că înregistrarea sanitar veterinară se eliberează pe un termen nelimitat și este gratuită.

“Obligația de a deține autorizare/înregistrare sanitară veterinară o poartă doar agenții economici care desfășoară, cel puțin, una dintre activitățile menționate în anexa nr. 6 a legii menționate. Legea nr. 845/ 1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi reglementează clar activitatea agenților economici, care desfășoară activitate de antreprenoriat în Republica Moldova”, a declarat Vladislav Cotici.

Vitalie Carauş, șeful Direcției Sănătatea și Bunăstarea Animalelor din cadrul ANSA a menționat că activitatea de creșterea albinelor și producția de miere și ceară de albine se regăsește la poziția 01.49 al Clasificatorului Activităților din Economia Moldovei (CAEM Rev. 2).

Astfel, la moment, mierea de albini este printre puținele produse de origine animală care se exportă în Uniunea Europeană. “Pentru a păstra în continuare accesul pe această piață, este important să respectăm cu strictețe cerințele sanitare veterinare, cerințe care se impun și în cazul plasări pe piața internă a scestui produs”, a subliniat Carauș.

Vladislav Cotici a mai reiterate că eliberarea certificatului sanitar veterinar (F2) pentru mierea de albini rămâne în continuare aceeași, așa cum stipulează Ordinul ANSA nr. 270/ 2018 cu privire la eliberarea certificatelor sanitar veterinare pentru mierea de albine.

Conform acestui ordin, eliberarea certificatului sanitar veterinar (F2) pentru mierea de albini se va face în baza datelor/ informațiilor:

  • situația epizootică din teritoriu;
  • înregistrările din pașaportul prisăcii;
  • declarația pe proprie răspundere a apicultorului;
  • expertiza sanitară veterinară a mierii și rezultatele examenelor de laborator, conform cerințelor Hotărârii Guvernului nr. 661/ 2007.

În urma discuțiilor dintre reprezentanții ANSA, MADRM și asociațiilor de profil, s-a stabilit necesitatea revizuirii cadrului normativ și înaintarea propunerilor de modificare a acestuia. Participanții la discuție au optat pentru crearea unui climat favorabil dezvoltări domeniului apicol, ramură destul de importantă a agriculturii și a economiei.

 

 

MOTIVELE DIN CARE MERELE INDUSTRIALE MAI RĂMÂN ÎN LIVEZI. Ce spun procesatorii
17 sep 2021
CORTEVA RECOMANDĂ NOII HIBRIZI PIONEER® DE PORUMB ȘI FLOAREA-SOARELUI: Recoltă peste așteptări
17 sep 2021
PRIMA CONFERINȚĂ TRANSFRONTALIERĂ DEDICATĂ VINULUI. Au fost trasate cele mai importante obiective
16 sep 2021
HIBRIZII „STRUBE” LA CULTURA DE FLOAREA-SOARELUI: Eficiență și randament
16 sep 2021

APICULTORII INVITAȚI DE ANSA CA SĂ FACĂ PACE. Ce au discutat asociațiile de profil cu factorii de decizie

APICULTORII INVITAȚI DE ANSA CA SĂ FACĂ PACE

Ce au discutat asociațiile de profil cu factorii de decizie

APICULTORII INVITAȚI DE ANSA CA SĂ FACĂ PACE. Ce au discutat asociațiile de profil cu factorii de decizie

loading ...