CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

Timpul de afară, cu soare și temperaturi atipice pentru perioada calendaristică, le dă bătăi de cap apicultorilor. Și asta pentru că albinele, la +11°C, ar putea ieși la zborul de curățare, fenomen care aduce după sine și consecințe negative.
 
Solicitat de AGROMEDIA, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova ( ANARM ), Ion Maxim, ne-a comunicat că în stupine s-a început „zarva”.
 
„A ieșit soarele, se anunță că vor fi temperaturi de până la +11°C și s-ar putea ca albinele să aibă zbor de curățare. În mod normal, dacă am avea o iarnă tradițională, când cade omătul la finele lui noiembrie-începutul lui decembrie și temperaturile sunt scăzute, albinele stau în hibernare și dorm. Acum, ele se activează, vor începe să consume din hrană și vor ieși afară. E un pericol, în cazul când mâncarea nu e de calitate sau conține multe proteine, sistemul digestiv al albinelor are de suferit și, dacă vreme de două sau trei luni nu merg afară, pot ajunge la diaree și să apară diverse boli”, ne-a spus dl Maxim.
 
Potrivit lui, pe de o parte acest zbor de curățare e binevenit, ele își eliberează tractul digestiv, dar pe de altă parte este bine să se respecte perioada de hibernare și să înceapă zborul pe la mijlocul lui februarie-începutul lui martie.
 
„Din vreme ce încep a se mișca, se încălzește cuibul și regina poate depune puieți și în caz de un ger mai aprig, ele îl vor mânca. În plus, albinele obosesc, se uzează și în primăvară nu vor avea puterea pentru a dezvolta generații noi.
 
Din păcate, consecințele negative nu pot fi preîntâmpinate. Nu avem condiții de ierni cumplite ca să punem albinele la iernare în amabare”
, a menționat președintele ANARM.
 
Apicultorii sunt acum implicați în pregătirea stupinei pentru primăvară.
 
„Procurăm rame noi, le asamblăm, le punem foițe, curățim stupii goi, îi reparăm. Ne pregătim pentru sezon. Când începe dezvoltarea familiilor de albine avem alte griji. Procesul de pregătire necesită timp și pentru fiecare stup trebuie să avem măcar 5-10 rame noi. Dacă nu respectăm procedura, intrăm în primăvară cu rame învechite. Așa cum vrem și noi o haină nouă, așa e și în cazul albinelor, mai ales că lor le place curățenia”, a mai adăugat dl Maxim.
 
Cât privește anul 2021, pentru stupari a fost unul mai bun decât 2020.
 
„Din punct de vedere al culesului, da. Am restabilit o parte bună din familiile pe care le-am pierdut în 2020. În ceea ce privește volumul de miere, n-a fost unul major, se vede că pierderile de acum doi ani au fost masive.
 
În prima decadă a lui decembrie, confor datelor MAIA, erau exportate 3 200 tone de miere. Mă așteptam ca anul trecut să ajungem la 4 000 tone, dar cred că exporturile nu vor depăși 3 500 tone”
, a încheiat președintele ANARM.
 
În același context, menționăm că în următoarele două luni va avea Congresul ANARM, la care va fi pus în discuție noul Statut al Asociației, elaborat în conformitate cu prevederile Legii 86.
loading ...