CRIZĂ DE RAME PENTRU STUPI ȘI CEARĂ. Ce spun apicultorii?

24 mar 2022
Munca în stupine a început cu mai multe probleme. Pe lângă cheltuielile mari pe care le suportă din cauza scumpirii carburanților, apicultorii trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani și pentru hrana pentru albine, dar și pentru celelalte materiale necesare. Potrivit acestora, prețurile au crescut cu aproape 100 de procente la unele produse, iar ramele și ceara aproape că nu se mai găsesc pe piața locală.

Vladimir Miron, apicultor din Boldurești Nisporeni ne-a mărturisit că în ultima perioadă au scăzut foarte mult vânzările la produsele apicole și, din punct de vedere economic, este destul de complicat să reziste.

 „O turtă proteică care anul trecut costa în jur de 30 de lei, anul acesta este 50 de lei. Ramele, de la 4,5 lei, au ajuns la 7 lei și este un deficit mare de rame, ceara s-a scumpit, stupii s-au dublat la preț. Cu toate acestea, prețul la miere a rămas neschimbat, dar au scăzut vânzările foarte mult. Din cauza crizei, oamenii nu prea cheltuie bani și nu prea cumpără miere, de asta nu putem mări prețurile. La prețul care este acum, nu știu dacă o să ne putem acoperi cheltuielile”, a declarat pentru AGROMEDIA, Vladimir Miron.

Efim Cazac, președintele Asociației de Apicultori din Câmpia Sorocii susține că o majorare de preț pentru miere și produsele apicole este inevitabilă. Dacă mierea de anul trecut a rămas la același preț, deși apicultorii sunt în pierdere, producția de anul acesta, cu siguranță, va fi mai scumpă.

 „Cu părere de rău, aprovizionările cu materie primă ne dau mari bătăi de cap. Nu există rame pe piață. Cu ceara la fel este o problemă mare. Sperăm să putem face import din UE, dar costurile sunt mult mai mari. Apicultorii trebuie să reducă la maxim cheltuielile. Cel mai mult vor avea de suferit stupinele mici, pentru cei mari va fi mai ușor de rezistat. Dacă anii trecuți prețurile pentru hrană și rame creșteau cu 5, 10 procente, acum acestea s-au scumpit tare mult și nici nu sunt pe piață, asta, cu siguranță va afecta și prețul la produsele apicole”, a menționat Efim Cazac.

În această perioadă, ramele și hrana artificială pentru albine sunt la mare căutare, întrucât, în scurt timp va începe etapa de depunere a larvelor, albinele vor avea nevoie de mai multă proteină, iar apicultorii vor trebui să extindă cuiburile prin adăugarea ramelor noi.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

ÎN ACEST AN, RAPIȚA NU PREA ARE NECTAR. Unii apicultori încă își hrănesc artificial albinele

10 mai 2022

APICULTORII – LA MASA DE DISCUȚII CU AUTORITĂȚILE. Lipsa specialiștilor în domeniu, una din cele mai dureroase probleme

10 mai 2022

VENINUL DE ALBINE: UN INGREDIENT MINUNE. Reduce ridurile, scoate inflamațiile, întărește imunitatea

09 mai 2022

POLEN PROASPĂT, CONGELAT SAU USCAT? Care formă conține toţi nutrienţii esenţiali vieţii?

06 mai 2022

MAI MULȚI APICULTORI DIN UNGHENI ȘI-AU GĂSIT ALBINELE MOARTE

05 mai 2022

CRIZĂ DE RAME PENTRU STUPI ȘI CEARĂ. Ce spun apicultorii?

CRIZĂ DE RAME PENTRU STUPI ȘI CEARĂ

Ce spun apicultorii?

CRIZĂ DE RAME PENTRU STUPI ȘI CEARĂ. Ce spun apicultorii?

loading ...