Sfârșitul lunii martie este perioada când apicultorii încep lucrul la stupină. Aceștia verifică familiile de albine, cum au iernat, câte au trecut cu bine peste perioada rece a anului. Este extrem de important ca în această perioadă apicultorii să se asigure că albinele au suficientă hrană și apă, a declarat pentru AGROMEDIA, Ion Maxim, președintele Asociației Apicultorilor din Moldova.
„Întrucât afară s-a încălzit, albinele vor începe să-și desfacă cuibul, iar dacă dă din nou frigul, ele se vor strânge înapoi și se poate întâmpla să nu poată acoperi tot puietul, sau își pot pierde din puteri. Este un risc și pentru că nu s-a schimbat încă albina de peste iarnă. Apicultorii trebuie să fie prudenți, să verifice dacă este nevoie de intervenția lor în stup, fie cu hrană, sirop, apă. Să fie atenți dacă este nevoie de îngustat cuibul”, a mai menționat Ion Maxim.
La stupina lui Vladimir Miron din Boldurești, Nisporeni munca este în toi. Apicultorul spune că întrucât, deocamdată nu a început sezonul de înflorire și albinele nu pot găsi polenul și nectarul în natură, se pregătește să-și asigure stupii cu hrana artificială: turte proteice și sirop.
„Zilele acestea verificăm stupii, acolo unde sunt mai puține albine decât ramele pe care le pot acoperi, scoatem ramele. De asemenea, verificăm reginele. Din cauza temperaturilor scăzute de săptămâna trecută, familiile mai slabe, care nu au avut capacitatea de a menține puietul, posibil să aibă anumite probleme. În prezent, temperaturile sunt optimale pentru perioada în care ne aflăm.”
Una din probleme care ar putea influența negativ producția de miere din acest an este lipsa precipitațiilor, ne-a mărturisit apicultorul.
„Este mai dificil pentru că încă nu avem sursă naturală de polen și nectar și de asemenea, umiditatea scăzută din sol. Specialiștii din agricultură spun că este destul de mică umiditatea primăvara aceasta”, a precizat Vladimir Miron.