CUM AFECTEAZĂ AGROCHIMICELE INTERACȚIUNEA DINTRE PLANTE ȘI POLENIZATORI

02 jan 2023
O nouă lucrare, publicată de Oxford University Press, indică faptul că substanțele chimice utilizate în agricultură, cum ar fi îngrășămintele și pesticidele, pot schimba modul în care albinele „văd” o floare și că acest lucru reduce numărul de albine care „vizitează” florile.

Florile produc o gamă diversă de indicii și atrăgători pentru insecte care promovează hrănirea și polenizarea. Albinele folosesc culoarea, soarele și câmpurile magnetice pentru a naviga prin peisaj. La o scară mai mică, ele folosesc indicii precum mirosul și culoarea florilor, dar și umiditatea și câmpurile electrice pentru a identifica plantele. Fermierii aplică amestecuri de substanțe chimice, în special îngrășăminte, pe plante utilizând în mod obișnuit aplicații de pulverizare pe scară largă. Utilizarea pe scară largă a substanțelor chimice în agricultură și horticultură este o sursă substanțială de poluare și a fost legată de reducerea dimensiunii și diversității populației de albine.

Cum afectează agrochimicele interacțiunea dintre plante și polenizatori

Deși cercetătorii au recunoscut de mult că multe dintre aceste substanțe chimice sunt toxice, ei știu puține despre modul în care agrochimicele afectează interacțiunea imediată dintre plante și polenizatori. Aplicațiile cu pulverizare pot modifica proprietățile florilor în mai multe moduri. Multe produse chimice agricole poartă o sarcină electrică concepută pentru a adera la plante. Astfel, aplicațiile de pulverizare pot schimba potențial câmpurile electrice din jurul unei flori. O mare întrebare este, prin urmare, dacă aplicarea agrochimică poate distorsiona semnele florale și poate modifica comportamentul polenizatori precum albinele.

Cercetătorii au testat efectul îngrășămintelor asupra diferitelor semne florale folosite de albine. Ei au observat că substanța chimică nu a afectat vederea și mirosul, dar că a existat un răspuns în câmpul electric din jurul florii. Pentru a vizualiza acest lucru, cercetătorii au pulverizat flori tăiate cu particule colorate încărcate pozitiv eliberate sub formă de aerosol.

Pentru a avea o idee mai bună despre ceea ce s-a schimbat în floare, cercetătorii au măsurat o proprietate electrică a florii, potențialul bio-electric din tulpină. Acest potențial este o sursă importantă a câmpului electric din jurul florilor. Ei au observat că spray-urile cu substanțe chimice au modificat acest potențial bioelectric timp de până la 25 de minute. Această schimbare este substanțial mai lungă decât fluctuațiile naturale, cum ar fi cele cauzate de vânt, și se aliniază cu scăderile observate (aproximativ 20 de minute) ale eforturilor de hrănire a albinelor observate în natură. Interesant, ei au observat că planta a avut același răspuns de durată atunci când a existat un eveniment de ploaie simulat după utilizarea substanțelor chimice, sugerând că efectul persistă dincolo de utilizarea unică a substanțelor chimice.

Pentru a testa dacă modificările observate în semnătura electrică a plantei sunt într-adevăr percepute de albine, cercetătorii au imitat modificările electrice cauzate de îngrășămintele în câmp prin manipularea electrică a florilor. Ei au observat că albinele erau mai puțin dornice să aterizeze pe o floare care a fost manipulată electric, în comparație cu o floare care nu a fost manipulată. Acest lucru a arătat că albinele au fost capabile să detecteze modificările mici și dinamice ale câmpului electric cauzate de substanțele chimice agricole.

Faptul că îngrășămintele afectează comportamentul polenizatorului interferând cu modul în care un organism își percepe mediul fizic oferă o nouă perspectivă asupra modului în care substanțele chimice produse de om perturbă mediul natural și subliniază importanța luării în considerare a simțurilor aparent ascunse care sunt folosite de insecte pentru a înțelege și afla despre mediul lor.

Că îngrășămintele afectează comportamentul albinelor prin schimbarea modului în care își experimentează mediul fizic oferă o nouă perspectivă asupra modului în care oamenii deranjează mediul natural, a spus autorul principal al lucrării. Imaginați-vă că nu puteți distinge merele de roșii pentru că cineva a pulverizat niște substanțe chimice în departamentul de legume. Acest lucru poate fi relevant pentru toate organismele care folosesc câmpurile electrice care sunt practic peste tot în mediu, Ellard Hunting.

Bibliografie: Synthetic fertilizers alter floral biophysical cues and bumblebee foraging behavior. Ellard R Hunting, Sam J England, Kuang Koh, Dave A Lawson, Nadja R Brun, Daniel Robert
loading ...