CUM SĂ AMPLASĂM CORECT STUPINA? O bună poziționare a stupilor echivalează cu o rată de producție mai mare

25 apr 2022
Poziționarea stupilor este un factor foarte important pentru stupină. Locul în care se vor dezvolta albinele trebuie ales cu grijă și trebuie să respecte câteva cerințe de bază pentru a permite activității să continue în mod corect. Alegerea noastră va afecta foarte mult sănătatea și nivelul de productivitate al coloniilor de albine.

Apicultura nomadă sau sedentară?

În primul rând, ar trebui să determinați tipul de apicultura pe care intenționați să îl practicați. In cazul apiculturii nomade, activitatea necesita deseori mutare si aici alegerea va fi orientată în funcție de tipul de înflorire pe care doriți să-l urmăriți. În ceea ce privește apicultura sedentară, se va alege însă un singur loc unde stația va rămâne fixă. Atunci când alegeți un astfel de loc, este important să luați în considerare câțiva factori care să permită albinelor să se dezvolte optim.

Poziționarea stupilor și orientarea

Ca regulă de bază și prioritară, stupii trebuie să fie orientați spre puncte cardinale precise care să permită albinelor să gestioneze mai bine lumina solară. Intrarea în stupi trebuie să fie orientată spre sud sau sud-est. Stupii cu intrarea bine expusă la soare au, de fapt, un avantaj față de ceilalți, deoarece albinele se trezesc mai devreme și încep imediat să se adune pe flori pentru colectarea nectarului.
O bună poziționare a stupilor echivalează cu o rată de producție mai mare. Există, de asemenea, alte considerații importante pentru alegerea locului perfect pentru amplasarea stupinei.

Factori importanți pentru dezvoltarea coloniei

Pe lângă orientarea spre sud-est, există și alți factori determinanți pentru dezvoltarea și sănătatea roiurilor.
Există noțiuni comune pe care toți apicultorii le cunosc. Printre acestea se numără cu siguranță și alegerea unui loc aerisit și temperat, eventual umbrit în cele mai calde ore ale zilei.

Printre principalii factori care afectează alegerea poziționării se numără:

Prezența speciilor de plante: stupina trebuie să fie amplasată într-o zonă bogată în surse de nectar în care albinele pot hrăni. Dacă sursa de hrană este prea departe de stupi, albinelor le va fi foarte greu să zboare departe de stup, iar productivitatea lor ar fi foarte limitată. Cei care nu practică nomadismul și sunt un apicultor permanent trebuie să fie mulțumiți de înflorirea oferită de zona în care se află stupina. Din acest motiv este necesar să fim informați despre florile și speciile de plante prezente în zonă.

Distanța față de zonele poluate: este foarte important ca stupina să fie situată departe de drumuri și surse de poluare. Gazele de eșapament ale mașinilor dar și vibrațiile și zgomotele puternice emise de zonele aglomerate, ar constitui un stres considerabil pentru colonii.
Disponibilitatea apei: ca orice ființă vie, albinele au nevoie să se hidrateze și, prin urmare, să se hidrateze. Este indicat să plasați stupina lângă sursele de apă, dar nu în zone umede.



O altă precauție importantă este distanța dintre stupii de sol. Umiditatea nu este bună pentru albine și din acest motiv este indicat să distanțați stupii de pământ care altfel ar suferi stagnarea umidității din sol. În plus, fiecare stup trebuie să fie distanțat la cel puțin 40 de centimetri unul de celălalt.

În ceea ce privește poziționarea în rânduri, recomandăm întotdeauna să nu așezați stupii în rânduri lungi și drepte. Aceasta de fapt ar putea da naștere fenomenului de drift în care unele familii sunt mai populate decât altele. De fapt, se întâmplă ca albinele care caută hrană, întorcându-se în stup, să aleagă stupul greșit.

Unii apicultori au observat că stupii așezați mai mult în centru erau mai populați decât cei așezați la capete. Fenomenul de derivă face ca toată echilibrarea roiului să funcționeze în zadar.

Dacă doriți să facilitați orientarea albinelor dvs, aranjați stupii pe linii curbe în semicerc, în cerc, dar și în potcoavă.
O altă practică bună este de a desena mici simboluri de identificare pe care albinele le recunosc. S-a demonstrat că albinele disting mai ușor figuri precum X, cercul, tija și pătratul gol.

sursa: apicolturalaterza.com
loading ...