FAGURII ARTIFICIALI. Cum îi pregătim, cum îi introducem corect în stup?

23 nov 2023
Fagurii artificiali sunt niște foi de ceară pe care se va constitui baza viitoarelor celule de albine lucrătoare. Aceștia sunt un ajutor important pe care îl putem oferi albinelor. Fagurii artificiali se fac din cea mai bună ceară. Totuși, trebuie menționat faptul că nu pot atinge niciodată perfecțiunea celor naturali, care au o rezistență la rupere mult mai mare. Se recomandă ca fagurii artificiali să fie puși în rame pentru clădit doar după ce a trecut o perioadă de câteva luni de la presarea lor.
 
Fagurii artificiali: verificarea calității și rezistenței lor

Fagurii artificiali trebuie cumpărați încă din toamnă, lăsați să treacă o iarnă la ger, să prindă o brumă pe suprafața lor și abia în primăvara următoare pot fi folosiți. Înainte de a-i fixa în rame pe sârmele întinse, stuparul îi va expune câteva minute la soare. Aceasta le mărește rezistența, căci se elimină micile particule invizibile de apă ce le-au fost înglobate o dată cu fabricația lor.
 
O altă probă asupra rezistenței fagurilor artificiali o poate face orice stupar: el ia o bucată de fagure artificial mai mare decât o palmă. O ține întinsă până ce se încălzește; dacă foaia își lasă marginile atârnate în jurul palmei, este dovada că fagurii artificiali au o rezistență redusă. Când se îndoaie numai puțin, ei sunt buni. O astfel de probă se face într-o cameră ce are o temperatură de 20 grade Celsius. Fagurii artificiali trebuie să fie economici, în sensul ca numărul lor să fie de cel puțin 11 foi la kg, când se folosesc pentru cuib. Pentru cei din magaziile de recoltă sau secțiuni, ei pot fi mult mai subțiri, de 14-15 foi la kg.
 
Întinsul sârmelor în rame

Este o operație căreia dacă nu i se dă toată atenția, poate aduce multe prejudicii coloniei și stuparului. Se folosește sârma galvanizată de 0,4 – 0,5 mm diametru. Sârma neagră nu este recomandată deoarece se oxidează.
 
Sârma se întinde în sens orizontal pe 5-6 rânduri sau 3-4 sârme orizontale și 2-4 verticale. Ele trebuie să fie bine întinse, căci altfel fagurele artificial clădit de albine pe sârme strâmbe și largi se va deforma, celula se dilată, acolo albinele clădesc multe celule de trântor.
 
Locul orificiilor prin care se trec sârmele trebuie să fie întâi însemnat după un șablon de carton sau mai bine de tablă, pentru că sârmele să fie perfect paralele și orizontale; altfel menul ramei se înconvoaie, își schimbă poziția normală și nu mai stă vertical în stup.
 
Fagurii artificiali: cum îi așezăm în ramă

Aceasta operațiune se face în două feluri. Prima: fagurele este introdus în canalul de 3 mm adâncime și 2 mm lățime săpat de-a lungul și sub speteaza superioară a ramei și fixat de sârmele întinse cu un dispozitiv oarecare, dar rămâne jos un gol de 6-7 mm pentru dilatarea inițială.
 
O altă metodă: fagurele nu se lipește sus de letișorul superior ci de cel de jos pe care se sprijină, lăsând un gol de 6-7 mm pe care albinele îl completează imediat când încep să lucreze la clăditul fagurelui.
 
Aceasta a doua metodă este mai folositoare. Într-adevăr, lăsarea unui spațiu jos sub fagurele artificial micșorează suprafața de folosire a fagurelui care în partea de jos nu mai este clădit. În schimb, în locul gol din josul fagurelui, albinele clădesc o porțiune cu celule de trântor, care, de asemenea, constituie o oarecare pagubă. Din contra, dacă fagurele se sprijină jos, albinele îl clădesc în întregime numai cu celule de albine lucrătoare; dacă, bineînțeles, în stup se vor lăsa rame clăditoare cu spații libere sus, unde albinele clădesc în voie celule mari de trântor.
 
Fixarea sârmelor în masa fagurelui artificial

Se face și ea după 2 metode. În prima metodă se folosește pintenul apicol. Introducerea sârmelor în fagurele artificial în condiții foarte bune se face și cu ajutorul curentului electric, reducând curentul cu ajutorul unui transformator cu 6-10-15 volți. Această metodă are avantajul că, pe lângă, rapiditatea cu care se execută, sârma se acoperă complet cu ceară, fagurele fiind astfel mai bine acoperit de albine.
 
Unii apicultori mai consolidează faguri punctând cu creionul apicol de lipit câte o picătură de ceară în 3-4 locuri pe fiecare sârmă și apăsând sârma cu linia de punctare. Operația este bună, iar fagurele este și mai bine fixat în felul acesta.
 
Sursa: Cultivă profitabil
loading ...