ION MAXIM, PREȘEDINTE ANARM: „Pregătim albinele de iarnă și așteptăm implementarea Legii Raftului”

14 sep 2021
Apicultorii din R. Moldova se pregătesc acum de două mari evenimente: participarea la Târgul de toamnă al mierii, care se va desfășura în perioada 17-19 septembrie în scuarul Catedralei Mitropolitane din Chișinău, cu acces din strada A. Pușkin, și pregătirea stupinelor pentru iarnă.
 
AGROMEDIA a discutat cu președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM), Ion Maxim, despre cele mai importante probleme și soluții din domeniul apicol.
 
AGROMEDIA: - Dle Maxim, am înțeles că sunteți în toiul pregătirilor pentru Târg. Câți albinari vor participa?
 
Ion Maxim: - La Târgul de toamnă al mierii vor participa peste 40 de apicultori din toate colțurile țării. M-au sunat albinari care vor să își expună produsele în premieră. Nu suntem la prima ediție, au mai fost organizate și în alți ani, dar au fost întrerupte de pandemie.


 
- La alte evenimente organizate în acest an câtă miere au vândut colegii Dvs.?
- Fiecare cu matematica lui. Se vinde, dar depinde de fiecare cum își prezintă produsele și de numele pe care îl are brandul pe piață. Cei mai modești au vânzări medii.
 
- Dacă e să facem totalurile, care miere a fost cea mai solicitată?
- Cea mai întrebată este cea de salcâm, dar anul acesta e la mare căutare cea de plante oleaginoase, că are un gust mai specific. Dar se cumpără și cea polifloră, are mai multe componente, doar că aceasta cristalizează mai repede și consumatorii sunt reticenți. După calitățile gustative însă nu cedează celorlalte varietăți de miere.
 
- S-a și exportat? Am publicat o știre în care se spune că România importă miere. Noi tot importăm produse apicole?
- Bineînțeles că am exportat, au demarat încă în luna iulie, și România e una dintre țările care importă miere de la noi și o reexportă. De ani de zile întreprinderile din țara vecină procură miere moldovenească și o vând mai departe la marii retaileri europeni. Noi importăm foarte puțin, de fapt, este vorba despre anumite rețele de supermarketuri. În unul din ele am văzut într-o perioadă miere franceză cu propolis, la un preț care de-a dreptul sperie – aproape 700 lei de kilogram! Să mergeți acolo să vedeți raftul cu miere unde este expusă și mierea autohtonă. Ca s-o găsești, trebuie să stai în genunchi. Așa e politica statului.
 
Miere de import la 700 lei/kg!
 
- Dar ați avut întrevedere cu noul ministru al Agriculturii, Viorel Gherciu, nu ați identificat o soluție pentru produsele noastre apicole și prezența lor în magazinele din țară?
- Am participat la ședință cu noua conducere MAIA, am abordat Legea raftului, intrată în vigoare în august curent și care presupune ca 50% din produsele expuse să fie autohtone. Am discutat despre pădurile care se taie cu nemiluita și nu se sădesc altele. Avem și un Program național de dezvoltare al apiculturii, aprobat, dar încă nefinanțat. Este vorba de sume mari pe diverse activități. Pentru împăduriri însă, din câte cunosc eu, nu s-au alocat bani. Programul și Planul de implementare au fost aprobate la ultima ședință a guvernului Chicu, e un plan pentru cinci ani, la care am lucrat foarte mult. Așteptăm. Cât privește Legea Raftului, dacă acel Consiliu al Concurenței și alte instituții de stat abilitate și-ar îndeplini atribuțiile de serviciu, ar fi foarte bine.
 


- Dar sunt apicultori care au contracte cu rețelele de magazine?
- Sunt, dar trebuie să obișnuim consumatorul că marfa noastră o vor găsi acolo, să fim noi mai credibili vizavi de produsele pe care le expunem. Și mai este un detaliu: rețelele comerciale își fixează un adaos și producătorilor noștri nu le este convenabil să se implice în aceste lanțuri valorice. Pentru că noi, ca și producători, avem 25-35% din prețul de raft, dar cei care vând au 40-50%.
 
- Dar cel puțin la târguri se vinde miere?
- Am efectuat un studiu și albinarii au profit din vânzări. Nu voi da cifre, pentru că nu sunt în drept, dar pot să vă spun că e un suport destul de bun, mai ales că acum și scândura, și utilajele și ustensilele necesare în apicultură s-au scumpit.
 
- Pentru că toată mierea a fost extrasă, ce fac acum apicultorii?
- Credeți-mă că nu au nicio clipă de răgaz. Este perioada în care se efectuează tratările împotriva Acarianului Varroa și pregătirea pentru iarnă a stupinelor. Mai avem două-trei zile – termenul limită – pentru a suplini rezervele de hrană din stup.
 
Vă mulțumim.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

PRIMUL LABORATOR DE ÎNSĂMÂNȚARE ARTIFICIALĂ A REGINELOR: Va produce material genetic autohtnot rezistent la boli

12 jan 2022

PASTEURIZAREA MIERII, UN KNOW-HOW ÎN APICULTURA MOLDOVENEASCĂ. Anatol Rusu de la Apifera despre inovație

17 dec 2021

Până la 31 decembrie, APICULTORII TREBUIE SĂ DECLARE NUMĂRUL FAMILIILOR DE ALBINE. Detalii de la ANARM

08 dec 2021

UN COMPLEX APICOL LA ORHEI: Aici va fi colectată, procesată, ambalată și depozitată mierea de la albinarii din raion

25 nov 2021

APICULTOR: Nimeni nu estimează pagubele suportate de pe urma intoxicării albinelor cu produse de uz fitosanitar

25 nov 2021

ION MAXIM, PREȘEDINTE ANARM: „Pregătim albinele de iarnă și așteptăm implementarea Legii Raftului”

ION MAXIM, PREȘEDINTE ANARM: „Pregătim albinele de iarnă și așteptăm implementarea Legii Raftului”

ION MAXIM, PREȘEDINTE ANARM: „Pregătim albinele de iarnă și așteptăm implementarea Legii Raftului”

loading ...