MIERE ÎN EUROPA EXPORTĂM TOT MAI PUȚIN. Vasile Dolghieru: “Trebuie să încetăm tăierea copacilor meliferi”

05 jul 2021

Producerea mierii în Republica Moldova și exportul produselor apicole  în țările Uniunii Europene este în scădere în ultimii ani, în special din cauza secetei. În anul 2017, Republica Moldova a exportat în țările Uniunii Europene 5100 de tone de miere, în 2018 – 4100 de tone, în 2019 – 3900 de tone, iar anul trecut în UE au fost exportate 3300 de tone de miere, anunță AGROMEDIA cu referire la IPN.
 
Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole (AEPAM)din Moldova, Vasile Dolghieru, a precizat că multe familii de albine au murit din cauza condițiilor climaterice nefavorabile. Totodată, descreșterea cantității de miere e cauzată și de scăderea în Republica Moldova a suprafețelor de copaci meliferi, cum ar fi salcâmul și teiul, dar și greșelilor unor apicultori începători care nu asigură iernarea adecvată a familiilor de albini.
 
“Încă în anii 90 ai secolului trecut, salcâmii și copacii de tei erau tăiați pentru lemne de foc. Cu părere de rău, parcă este o tendință de a rări teii din pădure și de a lăsa stejarii, pentru că lemnul de stejar ar fi mai scump. Toți acești factori ne afectează. Există program național de dezvoltare a apiculturii în care sunt abordate problemele respective și sperăm că împreună cu Agenția “Moldsilva”, vom ajunge la sădirea a mai multor copaci care să dea mai mult nectar pentru albine”, a spus Vasile Dolghieru.
 
Salcâmul japonez plantat la noi înflorește destul de greu
 
Președintele AEPAM a menționat că în R. Moldova există mai mulți arbori meliferi, dar aceștia sunt seculari și miere de la ei se poate obține doar peste câțiva ani.
 
 “În același timp, s-au plantat arbori de safora, numit și salcâm japonez, și evodia, copac despre care se zice că ar da cantități bune de miere. Dar acești arbori se dezvoltă foarte greu la noi  și miere de la ei se poate obține doar peste câțiva ani. Personal am pus doi astfel de puieți, au deja cinci ani și încă nu au flori”, a detaliat Vasile Dolghieru.
 
Sursa a mai precizat că în anul curent apicultorii au extras mai multă miere de salcâm.
 
“Albinele au lucrat și pe ploaie, posibil să fie mai multă miere și de la alte plante”, a adăugat Dolghieru. În anii precedenți, prețul de cumpărare a mierii de salcâm produsă la noi și exportată pe piețele UE varia de la 3,8 la 5 euro pentru un kilogram, în timp ce pentru un kilogram de miere polifloră se oferea 1,4-2,7 euro.
 
Precizăm că în prezent, în Republica Moldova există peste 7 800 de apicultori înregistrați. În 2020 s-au produs circa 3 500 tone de miere, iar 3 300 tone au fost exportate. Uniunea Europeană este principala piață de desfacere pentru mierea autohtonă. Cele mai mari cantități de miere se exportă în Italia, Franța, Slovenia, România, Polonia, Germania.
 
ipn.md
 
Top știri

VIDEO: SERGIU PARFENE – apicultor la doar 14 ani

19 oct 2021

VIDEO: MIEREA ECOLOGICĂ. Experiența de succes a unui grup de apicultori autohtoni

08 oct 2021

SALVAŢI ALBINELE ŞI FERMIERII! Petiția care a mobilizat un milion de oameni pentru natură

30 sep 2021

ION MAXIM, PREȘEDINTE ANARM: „Pregătim albinele de iarnă și așteptăm implementarea Legii Raftului”

14 sep 2021

APICULTORII VOR VORBI CU AGRICULTORII. În curând va fi lansată aplicația web care va permite cooperarea între ei

09 aug 2021
Din aceiași categorie

SECRETE ȘI SFATURI PENTRU CREȘTEREA REGINELOR DE ALBINE - VIDEO

18 mai 2020

ION MAXIM: "VOR MURI ALBINELE DACĂ AGRICUTORII NU VOR COLABORA CU APICULTORII"

30 apr 2020

DIRECTOR ANSA DESPRE ÎNREGISTRAREA AFACERILOR ÎN APICULTURĂ: “Modificările aduc doar beneficii. Nu înțeleg de ce apar atâtea nemulțumiri”

16 apr 2021

APICULTORII PESIMIȘTI: “ Putem rămâne fără miere de salcâm”

13 mai 2020

ÎNSĂMÂNȚAREA ARTIFICIALĂ A REGINELOR DE ALBINE, ACUM ȘI ÎN LABORATOR. Iată ce oportunități noi vor avea acum apicultorii

22 jun 2020

MIERE ÎN EUROPA EXPORTĂM TOT MAI PUȚIN. Vasile Dolghieru: “Trebuie să încetăm tăierea copacilor meliferi”

MIERE ÎN EUROPA EXPORTĂM TOT MAI PUȚIN

Vasile Dolghieru: “Trebuie să încetăm tăierea copacilor meliferi”

MIERE ÎN EUROPA EXPORTĂM TOT MAI PUȚIN. Vasile Dolghieru: “Trebuie să încetăm tăierea copacilor meliferi”

loading ...