MIEREA ECOLOGICĂ ESTE MAI SCUMPĂ, IAR APICULTORII TIND SĂ OBȚINĂ CERTIFICATE

16 apr 2020
În ultimii ani, exporturile de miere din Republica Moldova către țările Uniunii Europene sunt în scădere. Asta susține președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din țara noastră, Ion Maxim, care a prezentat și cifrele confirmative. Astfel, în 2017, Molova a exportat 5 010 tone de miere, în 2018-4 320, iar anul trecut aproape 4 mii de tone. În același timp, și prețurile sunt în scădere. Această tendință descurajează apicultorii.
 
’’Într-adevăr avem o situație care ne pune pe gânduri. Exporturile în UE scad, iar în țările CSI nici nu prea avem vânzări. Prețul angro la fel este destul de mic, în jur de 27-30 de lei kilogramul de miere polifloră și circa 70 de lei cea de mai. Mulți apicultori au stocuri de miere și sunt în așteptarea unui preț mai bun’’, a menționat Ion Maxim.



Recent, zece apicultori moldoveni au primit certificare ecologică pentru mierea pe care o produc. Au muncit mai bine de doi ani pentru a obține acest rezultat. Procesul de evaluare a fost făcut de o comisie europeană specializată, prin intermediul programului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Ion Maxim susține că mierea ecologică este mai scumpă, iar acești apicultori vor reuși să-și vândă produsele la un preț mai bun.
 
’’ Este un rezultat bun și suntem fericiți că apicultorii tind să crească și să devină mai buni în acest domeniu’’, a mai spus președintele Asociației Naționale a Apicultorilor.



Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt peste 6000 de stupi cu circa 225 mii de familii de albine.

Sursa foto: Apis Sacara
loading ...