Să asigurăm albinelor destulă hrană, aerisire bună și să le lăsăm suficient spațiu pe rame pentru iernare. Toți apicultorii cunosc că acestea sunt trei criterii de bază pe care dacă le vom respecta, familiile de albine vor ierna în siguranță.
Un al aspect important, mai puțin cunoscut și practicat de către apicultorii de la noi este că toate acestea trebuie efectuate la timpul potrivit. Intervenția prea târzie în stup ne va crea probleme în primăvară. În acest moment, stupii deja ar trebui să fie pregătiți pentru iarnă. Împachetarea se face în luna august, nu așa cum ne-am obișnuit noi – în octombrie.
De ce? Aflăm de la apicultorul Petru Sacara.
Mulți apicultori, în această perioadă, scot din stup ramele pe care le consideră ei goale sau cu puțină miere. Doar că nu este chiar corectă această intervenție. Aceste rame albina le-a lăsat intenționat așa pentru a avea spațiu suficient pentru iernat. Apicultorii au tendința de a lăsa albina să ierneze pe miere, dar în acest fel, în timpul rece ea stă ca pe gheață, mierea este foarte rece.
Mai mult, dacă vom avea o iarnă cu umiditate înaltă, așa cum este în prezent, cu ceață în fiecare dimineață, va crește foarte mult și în stup umiditatea. Și dacă albina stă într-un mediu umed și încă și pe miere, senzația de frig este și mai intensă.
Din acest motiv, eu pregătesc albina pentru iarnă în ziua când extrag ultima miere. De obicei, asta se întâmplă la sfârșitul lunii iulie, începutul lunii august. Atunci îi formez și cuibul. Dacă e nevoie, las 8 rame, dacă trebuie 7 - 7 las și mai mult nu mai intervin pentru a scoate rame. Îi dau câtă hrană consider că are nevoie: 15-20 de kg și ea o duce și sus, și jos, o repartizează așa cum consideră ea că e bine, nu cum îmi place mie. Iar în septembrie, când iese ultimul puiet, spațiul gol de pe rame este completat cu mierea care deja este prelucrată de albină, doar că a fost depozitată fie pe părți, fie în corpul de jos, menționează Petru Sacara.
Anume din motivele enumerate nu mai este nevoie să intervenim în această perioadă. Cuiburile deja sunt formate de către albină așa cum are ea nevoie, cum trebuie să fie. Termenul așa și poartă denumirea: reorganizarea cuibului, mai explică apicultorul.
Întotdeauna am spus că nu trebuie noi apicultorii să fim mai deștepți decât albina și să intervenim să-i organizăm cuibul după cum ne place nouă. Iată din această cauză, primăvara avem probleme, mor albinele, apar boli, numai nu recunoaștem că vina o purtăm noi pentru că am intervenit mai mult decât ar fi trebuit.
Din păcate, 99% dintre apicultorii de la noi lucrează încă pe moda veche de a scoate, de a pune, de a interveni și din acest motiv nu avem nici randament, susține apicultorul.
Informații despre lucrările la stupină în luna octombrie găsiți în materialul: ÎNGRIJIREA PUIETULUI DIN STUP ÎN OCTOMBRIE. Amplasarea vetrei de iernare. Unificarea familiilor de albine.