VIDEO: MIEREA ECOLOGICĂ. Experiența de succes a unui grup de apicultori autohtoni

08 oct 2021
Un nou grup de șase apicultori din diferite regiuni ale țării, coordonat de către o companie exportator de miere, a fost certificat pentru producerea mierii ecologice, ce demonstrează că apicultorii au trecut cu succes perioada de doi ani de conversie și că respectă cerințele Uniunii Europene de producere ecologică a mierii.

Certificarea ecologică a grupului de apicultori a fost susținută de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova în parteneriat cu compania Regina Naturii. Inspecția stupinelor a fost efectuată de către un organism de control internațional, recunoscut de către Comisia Europeană. Compania Regina Naturii intenționează în următoarea perioadă să crească numărul apicultorilor în grup până la 50 și să extindă lista produselor apicole certificate ECO.

Pentru a obține certificarea ecologică a grupului, apicultorii au trebuit să-și confecționeze stupii din materiale naturale și să-i trateze corespunzător, să-și adapteze condițiile de extracție, prelucrare şi depozitare a produselor apicole, conform unor cerințe riguroase. De asemenea, apicultorii au demonstrat că pe o rază de 3 km de stupine, sursele de polen şi nectar reprezintă  culturi ecologice, floră spontană, sau culturi tratate prin metode cu impact redus asupra mediului, în aceleași timp fiind amplasate la o distanță suficientă față de sursele de poluare (centre urbane, centre industriale, autostrăzi). 

Pentru mai multe detalii accesați materialul VIDEO.

VIDEO: MIEREA ECOLOGICĂ. Experiența de succes a unui grup de apicultori autohtoni

VIDEO: MIEREA ECOLOGICĂ

Experiența de succes a unui grup de apicultori autohtoni

VIDEO: MIEREA ECOLOGICĂ. Experiența de succes a unui grup de apicultori autohtoni

loading ...