Vlad a moștenit câțiva stupi cu albine de la tatăl său încă la vârsta de 12 ani, atunci, a promis mamei că va avea grijă de ele cu cea mai mare responsabilitate. Și s-a ținut de cuvânt. La început, sub îndrumările și ajutorul mamei, apoi, într-un timp foarte scurt a reușit să pună în aplicare tot ce văzuse la tata și bunelul și să ia sub control toate activitățile în stupină.
De multe ori îl ajutam pe tata la extracția mierii. Întotdeauna mi-a plăcut să urmăresc tot ce face în stup. După decesul lui, mai mult mama s-a ocupat, eu am ajutat-o, iar la 16 ani, deja majoritatea operațiunilor de la prisacă erau sub răspunderea mea, mărturisește Vlad.
Băiatul spune că după seceta din 2020, i-au murit multe familii. Nu a lăsat mâinile în jos și cu ambiție și multă muncă, timp de un an de zile, a reușit să dubleze numărul celor rămase.
Primăvara trecută, aveam 11 familii, acum am ajuns la 25. Am reușit și datorită suportului celor de la Eco Stup. Am procurat regine de la ei, m-au susținut și așa le-am înmulțit foarte repede. La fel și mama m-a ajutat foarte mult.
La 17 ani, nu are facebook, nu are timp pentru el. În schimb, pe lângă dragostea pentru albine, mai are o pasiune, lemnăritul. Vlad este elev la Centrul de Excelență în Construcții din Chișinău, studiază „Tehnologia prelucrării lemnului”. Toată săptămâna, meșterește în sălile de clasă, iar în weekend muncește la stupină.
Găsesc mereu timp pentru albinele mele. Când eram la școală, eram zilnic printre ele. În prezent, vin în fiecare weekend de la Chișinău. Da, nu este ușor. Cel mai complicat este extracția mierii. Asta îmi ia cel mai mult timp, ne-a spus Vlad.
Are mâini de aur. Și-a făcut singur un stup, i-a reușit foarte bine, stă albina în el deja. La fel, și-a construit un dulap special în care păstrează ramele. Știind cât de mult iubește ceea ce face, îl susțin în tot, spune mama lui Vlad.
Vlad susține că cel mai mult îi place procesul de înmulțire a albinelor. Cunoaște foarte bine fiecare etapă, fiecare detaliu care trebuie respectat.
Cumpăr regina, iau 2-3 rame cu puiet căpăcit, o pun pe ea acolo, o las să se deprindă câteva zile, apoi o eliberez din cutiuță. Ea se adaptează, începe să ponteze și încet, se dezvoltă familia.
Pentru a fi la curent cu toate noutățile în domeniu, dar și pentru a se asigura că face totul ca la carte, Vlad studiază singur, dar apelează după sfaturi și la apicultorii cu experiență din regiune. Iar pentru că și-a dorit foarte mult să urmeze și cursuri de apicultor, mama a făcut tot posibilul și l-a înscris la Școala Profesională din Bubuieci.
Văzând dragostea asta atât de mare a lui pentru albinărit, am achitat cursurile la Școala de apicultor de la Bubuieci. Anul trecut a făcut studii acolo. I-am spus: dacă ai acte în regulă, poți să fii șeful stupinei, mărturisește Rodica Ciubotaru.
Deși 17 ani este vârsta când tinerii au vise mari și dorințe multe, Vlad gândește matur, are scopuri bine determinate despre care nu strigă în gura mare, dar pentru realizarea cărora muncește zilnic.
- Îți dorești să mărești numărul de familii, să ai o prisacă mare?
- Timpul va arăta. Îmi doresc foarte mult, dar vedem, după posibilitate, a declarat Vlad Ciubotaru pentru AGROMEDIA.