ATENȚIE! FOCAR DE PESTĂ PORCINĂ. În ce raion a fost identificat, vedeți AICI

02 dec 2022
Un nou caz de pestă porcină africană înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în data de 1 decembrie 2022, prin testări de laborator a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploatația de porcine, amplasată în extravilanul localității Soltănești, raionul Nisporeni.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni cu raza de acoperire r. Nisporeni, în colaborare cu alte instituții competente ale statului, informează ANSA.

Comisia pentru Situații Excepționale a raionului Nisporeni a instituit măsuri de carantină. Sunt în desfășurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA.

În jurul focarului, au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km şi zona de supraveghere 10 km).  Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar, se mai arată în comunicatul emis de Agenție.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Citește și: SFATURI PENTRU FERMIERI. Cum hrănim porcii pentru a evita îmbolnăvirea animalelor și ce facem în cazul infestării cu pestă porcină?

Agenția solicită proprietarilor de porcine, să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Tot în acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă, precizează ANSA.
loading ...