Sunt multiple cauze care pot duce la moartea iepurilor. O parte din ele pot fi din categoria bolilor cauzate de bacterii și ciuperci. Explicăm în acest material cum le depistăm și cum trebuie să intervenim pentru a evita moartea animalelor.
Conjunctivită și infecție oculară. Apar ochi și secreții inflamate. Într-o stare avansată, firele de păr din jurul ochilor se lipesc împreună, iar reumatismul le împiedică să se deschidă. Iritația poate proveni și din alte cauze, cum ar fi praful (inclusiv cel ridicat uneori de fân) sau fumul de tutun. Este una dintre cele mai ușor de tratat boli la iepuri cu picături pentru ochi prescrise de medicul veterinar. Cu toate acestea, trebuie tratat cât mai curând posibil pentru ca animalul să nu se agraveze.
Citește și: BOLI FRECVENTE ALE IEPURILOR DE CASĂ. Simptome, prevenire, tratament
Otita și alte boli ale urechii. De obicei, este identificat printr-un cap înclinat și pierderea echilibrului. Afectează mai întâi urechea medie, apoi urechea internă, provocând inflamație, mâncărime și durere. Trebuie depistat la timp pentru a-l trata cu un antibiotic și un antiinflamator.
Pasteureloză. Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza mediului, a vremii, a prafului ridicat de hrana uscată și a stresului acumulat. Apare de obicei cu strănutul, sforăitul și curgerea nasului. Daca boala nu este foarte avansata, are un prognostic bun cu tratament antibiotic.
Pneumonie. Este asemănătoare pasteurelozei din punct de vedere al simptomelor (strănut, sforăit, tuse, mucus) dar mult mai periculoasă și mai complicată, deoarece afectează plămânii și îngreunează respirația. Tratamentul său este și cu antibiotice.
Citește și: REȘTEREA IEPURILOR. Sfaturi despre hrană, îngrijire, cuști pentru iepuri
Abcese cutanate. Umflături pline de puroi cauzate de bacterii. Necesită îngrijire și tratament zilnic pentru a curăța infecția și abcesele.
Picioare ulcerate. Răni la nivelul picioarelor care se infectează și produc pododermatită. De obicei, rănile apar și se infectează atunci când podeaua cuștii este nepotrivită și mediul este umed.
Tularemie. Este una dintre bolile iepurilor clasificate drept foarte grave deoarece nu prezintă simptome și poate fi depistată doar prin analize de laborator. Animalul încetează să mănânce, iar dacă nu este depistat la timp, nu mănâncă, poate muri în 3-4 zile. Tularemia este legată de purici și acarieni.
Coccidioza. Coccidiile sunt microorganisme care atacă stomacul iepurelui atunci când apărarea acestuia este slabă sau când acesta este supus unui stres ridicat. Unele dintre simptome sunt căderea continuă și excesivă a părului, gaze și diaree; animalul încetează să mănânce și să bea și în cele din urmă moare. Este una dintre bolile iepurilor care produce cea mai mare mortalitate.
Mastita. Infecție a sânilor care provoacă febră și umflături. El este tratat cu antibiotice.
Pecingine. Afectează pielea și este foarte contagioasă datorită ratei mari la care se reproduce. Se prezinta cu căderea parului si cruste pe piele, in special pe fata. Dacă locuiți cu mai multe animale de companie, este foarte important să izolați iepurele infectat și să vă igienizați mâinile atunci când aveți grijă de el.
Sursa: Expert animal