CAȘCAVALURILE PRODUSE LA TARACLIA AU LUAT ARGINTUL LA „MONDIAL DU FROMAGE”

12 sep 2023
Eudochia Chiriac și-a început activitatea în 2016 cu cinci vaci și o pasiune fără margini pentru producția de cașcavaluri și brânzeturi. Iar la 7 ani distanță, după multă muncă și investiții a cucerit o medalie de bronz și una de argint la una dintre cele mai importante expoziții internaționale de cașcavaluri, „Mondial du Fromage” din Tours, Franța. Evenimentul a avut loc recent, în perioada 10-12 septembrie.
 
Piotr și Eudochia Chiriac, din satul Cialîc, raionul Taraclia, au lansat o mini-fabrică de producere a cașcavalului cu forțe proprii. Ulterior, datorită mai multor granturi europene, aceștia au modernizat întreprinderea și procesele de prelucrare și producție a lactatelor. Au achiziționat echipamente de fabricare a brânzei, camere pentru maturarea brânzeturilor, un rezervor de răcire, o fabrică de brânzeturi, o presă pneumatică, matrițe. În prezent, la Cialîc se produc cașcavaluri de calitate, obținute numai din ingrediente naturale, mai nou, recunoscute internațional.
 
Mini-ferma lor a ajuns la aproximativ 40 de capete. Tot laptele pe care îl prelucrează este folosit la producerea unei game largi de produse la cele mai înalte standarde, ce pot fi cumpărate în lanțurile de supermarketuri și la târguri artizanale din Chișinău.
 
Au în sortiment aproximativ 15 tipuri de brânză; smântână și iaurt; de asemenea, fabrica produce și diverse tipuri de cașcaval: caciotta, gouda sau paneer. Fac brânză cu ierburi de Provence, cu schinduf, brânză în vin roșu, cea mai matură brânză pe care au preparat-o are cinci ani. Există chiar și bomboane cu brânză. Acestea sunt bile mici umplute cu nuci și fructe uscate, acoperite cu ciocolată neagră. Lucrează constant la noi arome și încearcă să facă un produs 100% natural și delicios în același timp.
loading ...