CE ALIMENTE NU TREBUIE SĂ DĂM GĂINILOR? Produse de evitat

31 jul 2023
Găinile sunt păsări destul de delicate datorită formei stomacului lor, care nu le permite să digere unele alimente. În acest material, vedeți o listă de alimente pe care să nu le dați găinilor pentru a nu risca să le îmbolnăviți.

Cartofi
Cartofii reprezintă un aliment foarte toxic pentru găini și pui, deoarece conțin solanină, un alcaloid puternic și foarte periculos. Cojile de cartofi conțin și această substanță foarte periculoasă, așa că și ele trebuie aruncate. Singurul mod prin care este posibil să se administreze pulpă de cartofi la pui este după gătire. Cu toate acestea, este la fel de recomandabil să nu hrăniți găinile cu cartofi nefierți mai mult de o dată pe lună.
 
Citrice
Toate fructele citrice, portocale, lămâi, grapefruit etc. Datorită nivelului ridicat de aciditate sunt dăunătoare găinilor și tuturor păsărilor în general, provocând multe probleme sistemului digestiv, iar din acest motiv, trebuie să evitați absolut să le oferiți găinilor. Același lucru este valabil și pentru cojile de citrice, care în ciuda lipsei de aciditate, conțin o substanță foarte amară, prezentă și în partea albă a fructului, care este dăunătoare pentru păsări.
 
Zahăr
Zahărul, precum și toate produsele care îl conțin, biscuiți, gustări etc., este dăunător pentru sistemul digestiv al găinilor și este absolut necesar să evitați oferirea acestuia găinilor. Din păcate, în ultimul timp mulți crescători au prins obiceiul de a-și hrăni găinile cu deșeuri de la companiile de cofetărie, pentru a economisi costurile de hrană, dar rezultatul acestui comportament este că multe găini se îmbolnăvesc.
 
Ceapa
Ceapa conține substanțe volatile, care pot deteriora stomacul găinilor. Prin urmare, este interzis să amestecați bucăți din acest aliment cu hrana păsărilor dumneavoastră. Interdicția este valabilă atât pentru ceapa crudă, cât și pentru ceapa fiartă. Această indicație este valabilă și pentru coji, atât crude, cât și fierte, întrucât substanțele nocive nu sunt neutralizate nici după gătire.
 
Fasole crudă
Fasolea crudă este dăunătoare găinilor deoarece conține substanțe periculoase pentru acestea: lecitine și glucogeni cianogeni. Acești compuși sunt foarte dăunători pentru toți puii și pot provoca boli grave găinilor. Cu toate acestea, gătitul prelungit a eliminat aceste substanțe periculoase din fasole.elimină aceste substanțe, 
 
Semințe de mere
Chiar și semințele de măr pot fi toxice pentru găini, deoarece conțin amigdalină, o substanță care poate provoca intoxicații cu cianură. Așadar, dacă le dai puilor bucăți de măr, fă-le o mare favoare și scoate semințele!
 
Pâine
Mulți oameni își hrănesc în mod regulat puii cu pâine. Dar acest obicei, pe lângă faptul că îngrașă puii, poate provoca și tulburări digestive și scaune moi, prin urmare, este mai bine să optați pentru pâine uscată mărunțită care să fie furnizată o dată pe săptămână.
 
Orez
Această cereală se administrează cel mai bine gătită, orezul crud dacă este ingerat în cantități mari, poate apoi „fermenta” în stomac și crea probleme găinilor.
 
Coji de ouă
Cojile de ouă sunt surse excelente de calciu, dar este indicat să nu le dați găinilor, deoarece acest lucru ar putea declanșa un comportament foarte greșit și apoi greu de eradicat, și anume acela de a consuma propriile ouă proaspăt depuse. Așa că este mai bine să sfărâmițați fin cojile de ouă amestecând acest amestec mărunțit cu alte alimente. 
 
Ciocolata, printre cele mai toxice alimente pentru pui
Ca și în cazul câinilor și pisicilor, ciocolata este absolut periculoasă și pentru găini, deoarece conține teobromina, o substanță dăunătoare prin faptul că animalele nu o metabolizează, provocând astfel otrăviri frecvente.

Sursa: Agricultura la costum 
Sursa foto: AgriShop
loading ...