CEL MAI PUTERNIC FOCAR DE GRIPĂ AVIARĂ DIN ISTORIE FACE RAVAGII ÎN ÎNTREAGA LUME

10 jan 2023
Cel mai puternic focar de gripă aviară din istorie face ravagii în întreaga lume și a dus la sacrificarea a mii de păsări. În timp ce virusul are un impact devastator asupra păsărilor, din cauza transmisibilității și mortalității, se pune tot mai des întrebarea cât de îngrijorătoare poate deveni situația pentru oameni și dacă acesta ar fi punctul pentru o viitoare pandemie, transmite AGROMEDIA, cu referire la EuroNews.

Focarul de gripă aviară a dus la scumpirea atât a cărnii de pasăre, cât și a ouălor, totul pe fondul scumpirilor deja cauzate de pandemie și războiul din Ucraina. În lume, focarul a perturbat lanțurile de aprovizionare cu alimente și a dus la sacrificarea forțată a milioane de păsări. Una dintre marile preocupări pentru oameni este dacă acest focar ar putea să fie punctul unei viitoare pandemii.

Se agravează gripa aviară?

Una dintre cele mai mari preocupări pentru oameni este, de asemenea, că gripa aviară ar putea pătrunde în teritorii neexplorate până acum - inclusiv să declanșeze o următoare pandemie.

În acest moment, situația este fără precedent din cauza numărului acestor infecții care au apărut la păsările de curte și din cauza infecțiilor pe care le-am văzut și la păsările sălbatice. Un alt lucru care s-a schimbat este că, în mod normal, în nordul Europei și în Marea Britanie, avem incursiuni sporadice de gripă aviară cu patogenitate ridicată în timpul iernii, dar apoi dispar în timpul verii. Vara trecută, nu a dispărut niciodată complet. Așa că virusul și-a schimbat comportamentul în moduri pe care nu le-am mai văzut până acum în această parte a lumii. Focarele au devenit mai frecvente. Tulpina curentă care circulă este cunoscută ca H5N1, a declarat Paul Digard, virusolog la Universitatea din Edinburgh.

Care este riscul pentru oameni?

Există un risc pentru sănătatea umană, dar în momentul de față aș spune că este scăzut, a spus Digard.
 
loading ...