COMBAT DĂUNĂTORII ȘI FERTILIZEAZĂ SOLUL DIN PODGORII CU AJUTORUL CÂRDURILOR DE RAȚE

19 jan 2023
Cârduri de raţe albe, negre şi maronii vânează melci şi gândaci în timp ce patrulează pe podgoriile din oraşul viticol Stellenbosch din Africa de Sud, ajutându-i pe proprietari să evite utilizarea pesticidelor şi a îngrăşămintelor sintetice, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agerpres.

Rațele, utilizate drept metodă regenerativă de protecție împotriva dăunătorilor

Aproximativ 500 de exemplare de raţă indiană alergătoare sunt folosite la Vergenoegd Löw Wine Estate pentru a controla în mod natural dăunătorii, dar şi spre amuzamentul turiştilor care vin să viziteze podgoriile.
Noi le numim soldaţii podgoriilor, a declarat pentru Reuters directorul proprietăţii, Corius Visser.Raţele se află în centrul practicilor de agricultură regenerativă a domeniului viticol, în special raţele alergătoare indiene, care au picioare lungi şi o postură dreaptă, ceea ce le permite să ajungă la melcii aflaţi între frunze.

Pe lângă „sanitari” ai podgoriilor, rațele mai și fertilizează solul

În plus, gunoiul de grajd bogat în nutrienţi provenit de la raţe şi de la alte animale face ca podgoria să fie cât se poate de sustenabilă.

Citește și: GÂNDACUL PĂROS LA RAPIȚĂ ȘI POMI

Urmându-şi liderul, raţele mărşăluiesc în convoi prin podgorii. Este uimitor cum se comportă, merg în şir şi parcă ar fi în armată, a declarat o turistă, Merle Holdsworth.Raţele urmează o rutină zilnică: dimineaţa se duc în podgorii pentru a preveni deteriorarea culturilor, iar seara revin în padocuri unde se hrănesc cu pelete pentru păsări.

Unul dintre muncitori, Yodell Scholtz, a avut grijă de raţe în ultimii doi ani. E aproape ca şi cum ţi-ai creşte proprii copii, aşa că îmi place mult, a declarat el.
 
loading ...