CRESCĂTORII DE ANIMALE: Dacă ajungi să cumperi furaje iarna, mai bine vinde ferma!

20 jan 2022

Pornind de la experiența anilor trecuți, când din cauza lipsei de furaje pentru animale zootehnicienii au fost nevoiți să sacrifice o bună parte din ele pentru a-și menține fermele, în acest an au făcut rezerve pentru întreaga iarnă.
 
Roman Bolocan are o fermă de tăurași pentru carne în satul Brânzenii Noi, Telenești, unde crește în prezent peste 150 capete. Solicitat de AGROMEDIA, antreprenorul ne-a spus că nu furajele sunt problema, ci faptul că nu au de unde cumpăra animale.
 

„Ferma noastră are o capacitate de 500 capete și nu avem de unde cumpăra tăurași, pentru că nimeni nu vinde. Noi îi achiziționăm de mici, când cântăresc 150-200 kg. Ne gândeam să cumpărăm vite pentru carne și să creștem și tăurași. Dar sinecostul este destul de scump. Acele junci de gestație de 4-5 luni, ar făta aici și am avea material”, ne-a spus Roman.
 
Potrivit lui, în 2020 a trebuit să sacrifice mai multe animale din cauza lipsei de hrană.
 
„A fost un an destul de greu, nici vânzările nu mergeau. În acest an însă avem unde vinde marfă, dar nu avem ce vinde. Și furaje avem din plin. Ieșim din iarnă. Ne-am specializat pe tauri pentru carne pentru că avem și un mic abator. Îi creștem, îi abatorizăm și vindem carcasa. În acest an am majorat un pic prețul și costă 65 lei/kg.
 
Sunt dispus să fac investiții serioase în fermă. Vedeți situația cu fertilizanții în acest an. Aici avem și îngrășăminte naturale și cred că zootehnia e o perspectivă pentru Moldova. Altfel, cu pământurile noastre, ne ducem la vale”,
a menționat fermierul.
 
Roman a pornit afacerea cu tauri acum 5 ani, cu 20 de capete, apoi a majorat treptat numărul.
 
 „Pe timp de iarnă ei consumă siloz, fân de lucernă, combicorm, paie, tot de ce au nevoie pentru a crește sănătoși. Avem și medic veterinar care îi verifică și intervine în caz de anumite boli”, a mai precizat fermierul din Brânzenii Noi.
 
Sergiu Ștefanco: Dacă ajungi să cumperi furaje iarnă, mai bine vinde animalele
 
Și zootehnicienii de la sud au făcut provizii de furaje pentru jumătate de an înainte.
 
Sergiu Ștefanco din Ucrainca, raionul Căușeni crește oi, peste 300 capete. El ne-a spus că face rezerve de hrană în fiecare an.
 
„Din acest punct de vedere stăm bine. Am primit și plățile directe per cap de animal. Deja să vedem care va fi procedura în acest an”, ne-a relatat el.
 
Într-o lună de zile oițele consumă cca 30 tone, așa că Sergiu și-a făcut provizii suficiente.
 
„Noi producem furajele singuri, avem terenuri. Dacă ajungi să cumperi hrană în plină iarnă, mai bine vinzi sau sacrifici animalele. Nu merită să mai ții ferma. N-am avut astfel de situații, ne-am străduit să avem rezerve pentru un sezon și mai bine. Acum totul s-a scumpit, mai puțin brânza și carnea.
 
Pentru 2022, prognozele sunt destul de rezervate. Există riscul să nu avem grâne deloc, despre porumb și floarea-soarelui e prematur să vorbim”,
ne-a comunicat agricultorul.
 
Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2021 s-a redus semnificativ efectivul de bovine și ovine. Astfel, dacă în 2020 în R. Moldova erau înregistrate oficial 900 mii oi, anul trecut cifra lor era de numai 400 mii. Din cele 270 mii bovine care creșteau în fermele din țară și în gopodăriile casnice în 2020, în 2021 au rămas doar 96 mii.
 
 
loading ...