Clusterul zootehnic „Bacii Sudului” a fost creat în 2022, din necesitatea asocierii crescătorilor de ovine și caprine. La acel moment, era singura soluție pentru o dezvoltare durabilă a afcerilor din acest sector. Scopul clusterului este consolidarea cooperării crescătorilor de ovine și caprine, creșterea competitivității afacerilor și promovare pe scară largă și valorificarea produselor animaliere.
În prezent, membrii clusterului sunt în proces de implementare a unui proiect în valoare de 100 de mii de euro, oferiți de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Eu4Moldova: Regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF. Cu excepția orașului Cahul, în localitățile din zonă nu sunt abatoare. Crescătorilor de ovine și caprine le era dificil să sacrifice animalele potrivit cerințelor ANSA. Respectiv, investiția cea mai mare este pentru amenajarea unui abator, un concept unic în țara noastră ce vine în susținerea fermierilor.
Dar, pe lângă suportul financiar pe care l-au primit în proiect, crecătorii de animale din sudul țării se confruntă cu un șir de probleme, care le îngreunează activitatea. Domnica Căpățână, manager Cluster zootehnic „Bacii Sudului”, a vorbit despre cele mai mari provocări cărora fermierii din sectorul zootehnic trebuie să le facă față.
Este limitat accesul la resurse naturale: apă, energie electrică, pășune. Fermierii au posibilități financiare limitate pentru a investi în construcția adăposturilor, pentru procurarea de utilaje moderne necesare la stâne. Nu prea primim nici ajutor din partea băncilor în ultimul timp. Foarte greu se colaborează cu instituțiile bancare. Micii fermieri nu au bilanțuri foarte bune pentru a accesa credite, dobânzile sunt foarte mari. Granturi sunt, dar mai greu accesibile pentru noi și procentul contribuției proprii este prea mare.
De asemenea, trebuie să menționez accesul anevoios la piețele externe de comercializare. Foarte mult se vinde la negru. Nu avem acces pe piețe externe. De exemplu, exportul de miei se face prin intermediari. Ne-am dori un suport din partea statului în acest sector. Ne-am dori o plafonare a prețului pentru a nu mai vinde carnea de miel la prețuri foarte mici.
Schimbările climatice sunt o problemă care afectează inclusiv sectorul zootehnic. Este afectată atât sănătatea animalelor, cât și producerea și cumpărarea furajelor, a declarat Domnica Căpățână în cadrul conferinței „PRIA AGRICULTURE REPUBLICA MOLDOVA”.
În pofida greutăților, fermierii își doresc să investească în creșterea animalelor. Un stimul este asocierea și subvențiile pe care le-au primit. Totodată, au menționat că se confruntă cu o birocrație foarte mare atât în implementarea proiectelor, cât și în dezvoltarea afacerii a fiecărui fermier separat.
Amintitm că, în 2023, statul a modificat politica de subvenționare în sectorul zootehnic. Respectiv, au fost introduse plățile directe per kilogramul de produs, plățile per cap de animal rămânând în vigoare pentru tineret.