CRESCĂTORII DE OVINE ȘI CAPRINE VOR COLABORA CU INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DE PROFIL

04 apr 2024
Fermierii specializați în creșterea ovinelor și caprinelor vor beneficia de consiliere din partea specialiștilor de la Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, UTM și Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni. Instituțiile au semnat un Acord de colaborare, prin care își propun crearea unui Consorțiu pentru a oferi servicii de consiliere fermierilor.
 
Primii beneficiari ai instruirilor vor fi 14 membri ai micro-clusterul zootehnic „Cimișlia-Basarabeasca”. Ei vor obține competențe profesionale ce țin de organizarea proceselor de producție la fermă, bugetarea activităților și elaborarea strategiilor de marketing pentru produsele artizanale.
 
Programul va avea două direcții principale:
  • Economică: Participanții vor beneficia de instruiri privind elaborarea strategiilor de afaceri și gestionarea operațională, precum și de sprijin în elaborarea planurilor de afaceri pentru a crește competitivitatea pe piețele interne și externe.
  • Tehnologică: Fermierii vor fi instruiți în aplicarea celor mai recente practici și tehnici de creștere a ovinelor și caprinelor, adaptate la condițiile pedo-climatice din Republica Moldova.
 
Suntem convinși că implicarea UTM în cadrul Consorțiului va contribui semnificativ la îmbunătățirea calității serviciilor de consiliere oferite fermierilor, sporind competitivitatea sectorului zootehnic. Programul de instruire elaborat va permite fermierilor să-și actualizeze cunoștințele și abilitățile, adoptând cele mai moderne practici. De asemenea, programul va facilita transferul de cunoștințe și tehnologii de la universitate către fermieri, contribuind la modernizarea sectorului zootehnic. UTM este pregătită să ofere expertiză și resurse umane pentru a spori eficiența programului de instruire și a asigura succesul acestuia, a subliniat rectorul Viorel Bostan.
 
Secretarul de stat al  Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Scripnic, a subliniat importanța colaborării dintre instituțiile de învățământ, Guvern, centrele de cercetare și fermieri pentru a crește calitatea educației și formării profesionale în domeniul agriculturii.
 
MAIA a inițiat o serie de măsuri pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea continuă a sectorului zootehnic și a educației conexe. Suntem axați pe pregătirea unei noi generații de specialiști adaptați la cerințele și provocările actuale și viitoare. Acordul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării și îmbunătățirii sectorului zootehnic din Republica Moldova. Prin această colaborare se urmărește dezvoltarea și implementarea unui program complex de transfer de cunoștințe, a menționat Iurie Scripnic.
 
Programul de instruire face parte din sprijinul tematic pentru dezvoltarea a două cursuri de dezvoltare profesională continuă, în cadrul proiectului „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Elveția.
 
Activitățile din cadrul programului de formare pot fi realizate în regim de studii mixte, oferind flexibilitate prin utilizarea diferitelor instrumente TIC. La finalizarea programului de formare profesională, fiecare absolvent va primi un Certificat de competență profesională, însoțit de 5 credite de studii.
 
Programul este relevant și pentru reintegrarea eficientă a persoanelor care s-au întors din străinătate și doresc să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic.
 
Implicarea UTM în acest Consorțiu demonstrează angajamentul Universității de a contribui la dezvoltarea agriculturii durabile în Republica Moldova. Programul de instruire oferit va permite fermierilor să-și îmbunătățească cunoștințele și abilitățile, sporind competitivitatea și contribuind la creșterea economică a sectorului zootehnic.
loading ...