CUM AMENAJĂM COTEȚUL GĂINILOR PENTRU A SPORI PRODUCȚIA DE OUĂ?

13 jun 2023
Calitatea păsărilor de curte depinde foarte mult de condițiile de viață, hrană, accesul la lumină și modul în care le este amenajat cotețul. De altfel, unul dintre principalele motive pentru o producție scăzută de ouă este amenajarea greșită a adăposturilor.

Cotețul găinilor trebuie amplasat astfel încât păsările să primească suficientă lumină, deoarece aceasta favorizează producția de ouă. Clima din zonă este un factor important pentru a determina locul unde să amenajezi cotețul.

Citește și: GĂINI KABIR
 

Unde amplasăm cotețul găinilor?

În regiunile mai înalte, pe deal, amplasează adăpostul găinilor într-un loc cu acces la razele soarelui. Dacă, dimpotrivă, vrei să construiești cotețul într-o regiune cu climă mai caldă, într-o zonă sudică, cel mai bun loc este la umbra unui copac, astfel încât găinile să nu primească lumină în exces și să aibă parte de o temperatură potrivită.
De asemenea, poți construi cotețul lipit de zidurile altor construcții din curte pentru a nu pierde căldura din interior prin pereți. Este de preferat o zonă mai liniștită din curte, astfel încât găinile să nu fie speriate de zgomote puternice.
 

Ce condiții trebuie să respecte adăpostul păsărilor?

Lumina
Aceasta trebuie adaptată în funcție de condițiile de afară, dar și de etapa de evoluție în care păsările se află. De exemplu, în perioada de creștere a puicuțelor, nu trebuie mărit numărul de ore de lumină, deoarece acest lucru ar duce la scăderea producției de ouă. În schimb, când acestea se află în perioada de ouat, intervalul în care păsările primesc lumină nu trebuie scăzut, deoarece creșterea perioadei de iluminare pe timpul zilei stimulează producția de ouă pe baza unor procese metabolice endocrine.



Citește și: GĂINILE BRAHMA
 
Temperatura
Pasarile ouătoare pot rezista la temperaturi cuprinse între 10 și 30 de grade Celsius, dar temperatura ideală pentru acestea este de 20-22 de grade.
În timpul sezonului rece și când temperaturile sunt foarte scăzute, este recomandat ca păsările să fie ținute în cotețe bine încălzite și izolate termic, pentru a nu permite răcirea aerului din interior. În acest sens, ar fi bine ca adăpostul să aibă și un pod fals, care ajută la menținerea căldurii.
 
Hrana
Este important ca păsările să aibă în permanență hrana suficientă la dispoziție, care să le asigure substanțele necesare pentru un organism sănătos și, implicit, pentru o producție mulțumitoare de ouă. Cotețul trebuie să fie prevăzut cu suporturi speciale pentru apă și pentru hrana găinilor. Pentru a fi sigur de calitatea furajelor cu care îți hrănești păsările, asigură-te că le cumperi din magazine ce respectă toate normele de siguranță a produselor.
 

Cum construim cotețul pentru găini?

Dimensiunile
În primul rând, dimensiunile cotețului pe care îl construiești trebuie să corespundă numărului de păsări pe care vrei să le adăpostești în el. Acestea trebuie să nu fie înghesuite, ci să aibă suficient spațiu pentru a se mișca. O densitate de 5 găini pe metru pătrat este recomandată pentru a asigura păsărilor spațiul de care au nevoie, însă ea poate fi diferită în funcție de rasa acestora.



Citește și: RASA DE GĂINI PLYMOUTH ROCK
 
Lumina
Pentru ca acestea să aibă mereu cantitatea de lumină necesară, în coteț trebuie să se regăsească o lampă electrică sau o altă sursă artificială de iluminat, cu un bec mai mare de 25 de wați.
 
Pereții
Pentru menținerea unei temperaturi optime și pe timp de iarnă este de preferat ca pereții cotețului să aibă grosimea unei cărămizi, adică 22 de centimetri. Dacă adăpostul nu dispune de izolare termică, va trebui să instalezi un sistem de încălzire care să asigure căldura păsărilor în orice moment. De asemenea, cotețul trebuie să aibă și o fereastră cu geam, preferabil orientată spre sud, pentru aerisire și pentru pătrunderea luminii naturale, dar și o ușă etanșă.
 
Podeaua
Și podeaua cotețului are un rol foarte important. Aceasta trebuie construită din materiale uscate și rezistente în timp, precum scândura, cimentul sau un amestec din lut și pleavă. Deasupra podelei propriu-zise, găinile au nevoie de un așternut format din paie mici, rumeguș sau nisip. Desigur, așternutul trebuie schimbat periodic pentru a asigura igiena adăpostului.

Citește și: GĂINI OUĂTOARE - PARTICULARITĂȚI
 
Accesorii
Printre lucrurile care trebuie să se regăsească în cotețul găinilor se numără cuibarele pentru ouă, locurile de dormit pentru păsări, așternutul, suporturile pentru apă și pentru hrană și sistemul de stinghii. Acestea vor oferi găinilor condițiile potrivite care să favorizeze producția de ouă.

Sursa: AgriShop
 
loading ...