CUM SĂ-ȚI DIGITALIZEZI FERMA ZOOTEHNICĂ EFICIENT ȘI ACCESIBIL LA NOI ÎN ȚARĂ

25 oct 2023
Primul roboțel pentru exploatațiile zootehnice muncește deja în ferma lui Jim și a Anei Boet din satul Goleni, raionul Edineț. „Joz” este responsabil de împingerea hranei pentru animale și lucrează inclusiv în timpul nopții. Fermierii au adus tehnologiile avansate în ferma lor, astfel reușind să reducă timpul de muncă, cheltuielile și să îmbunătățească calitatea lucrărilor efectuate.


Soluții moderne de sortare și reutilizare a dejecțiilor din fermă

„Joz” mai pune la dispoziția crescătorilor de animale încă un ajutor: un robot care absoarbe dejecțiile și le duce în locul setat din timp. Are o capacitate de 500 de litri și poate efectua lucrări în spațiile unde nu este posibil de instalat raclete. Astfel, reducem totalmente munca fizică. Este de mare ajutor în fermă. De asemenea, funcționează și un separator care sortează dejecțiile solide și lichide. Cele solide, după fermentare, poate fi pus înapoi în așternut. Mai este o tehnologie absolut nouă Nitrogen Kraker. Are funcția de a concentra azotul lichid, obținut în urma separării, și acesta poate fi utilizat ca îngrășământ biologic. Mai mult, apa separată poate fi pompată pentru irigare. Partea solidă care rămâne poate fi ambalată și, de asemenea, utilizată ca îngrășământ, explică Ana Boet, pentru AGROMEDIA.
 

Managerul fermei la un click distanță

Cheia unei afaceri durabile este productivitatea ridicată, care poate fi obținută prin implementarea soluțiilor inteligente. Una dintre acestea este softul „Uniform Agri”, cu ajutorul căruia producătorii au la un click distanță date despre registrul geneologic, lapte, fertilitatea animalelor, sănătatea acestora, furaje, fișa de rasă, date financiare etc.
 
Ne-am propus să promovăm tehnologiile digitale în zootehnie și în țara noastră și să ghidăm producătorii de lapte pentru a-i ajuta să facă performanță. Astfel, am adus în Moldova softul „Uniform Agri” pentru managementul șeptelului de lapte și îmbunătățirea rezultatului tehnic. Programul indică punctele slabe din fermă și noi ca producători vedem unde sunt lacunele și căutăm soluții. Poate fi utilizat în fermele de bovine, caprine și ovine. Este ajutorul specialiștilor. De exemplu, medicii veterinari ar putea gestionasituația în mai multe ferme concomitent, spune antreprenoarea.


Cum detectăm mai devreme infecțiile la animale?

Se știe că detectarea timpurie a problemelor de sănătate ale animalelor îmbunătățește sănătatea întregului efectiv, reduce costurile veterinare, îmbunătățește indicii de fertilitate în fermă și crește producția de lapte, ca rezultat se elimină pînă la zero atît mortalitatea în fermă cît și consumul de antibiotice în ferma. 
 
În acest sens, fermierii pot opta pentru „CowManager” - un senzor unic de ureche, utilizat pentru bovine. Acesta oferă toate informațiile despre animal în timp real. Măsoară temperatura urechii, combinată cu alimentația, ruminația și activitatea animalului. Astfel, poate fi detectată și tratată o eventuală infecție cu câteva zile înainte ca acestea să arate semne clinice.
 
Datorită acestui soft, fermierii țin sub control riguros sănătatea, fertilitatea și nutriția animalelor. Poate fi utilizat atât de manageri, cât și de medicii veterinari, care au acces la date exacte de la distanță. Astfel, pot detecta timpuriu animalul bolnav, excluzând pericolul de pierdere a efectivului.
 
Fermierii pot procura toate aceste tehnologii prin intermediul ADMA, astfel, vor fi scutiți de TVA. De asemenea, proiectul FTI le poate compensa anual tranșa achitată. Astfel, reușesc să-și modernizeze ferma cu investiții accesibile.

Am fost prezenți cu aceste inovații la Moldagrotech cu scop de a le promova și a încuraja fermierii să le implementeze în fermele lor. Ele sunt deja testate de noi și putem garanta eficiența lor
, explică Ana Boet.
 
De asemenea compania oferă servicii de podotehnie cu cele mai calitative produse: bandaje, clei, potcoave pentru ongloane.
 
Istoria de succes a olandezului Jim Boet și a soției sale Ana, cum au reuşit să ajungă să gestioneze una dintre cele mai moderne ferme cu stabulație liberă din ţară o puteți găsi în materialul VIDEO, realizat de AGROMEDIA.
 
loading ...