Dieta unei iepuroaice care alăptează, de la fătare până la a 16-a zi
- vara: 1400 g ierburi și 40 g concentrate;
- iarna: 250 g fân, 300 g furaje suculente și 80 g concentrate.
Din a 16-a zi pentru fiecare iepuroaică se adaugă:
- vara: 100 g ierburi și 5 g concentrate;
- iarna: 20 g fân, 20 g furaje suculente și 7 g concentrate.
Cum trecem iepurașii de la lapte, la hrană cu furaje
Creșterea iepurilor tineri este una dintre cele mai importante sarcini. În cazul hrănirii necorespunzătoare, iepurii au adesea probleme a tractului digestiv - (diaree, balonare). Prin urmare, în primele zile, iepurii tineri trebuie hrăniți cu furaje ușor digerabile de dimensiuni mici.Furajele concentrate de cereale (ovăz, orz) trebuie să fie aplatizate. În acel moment când iepurii nu mai primesc lapte, cea mai bună hrană pentru ei o constituie cea mixtă:
- vara - lucernă, plante medicinale, ovăz, leguminoase;
- iarna - fân mic de cereale și leguminoase ierburi, morcovi, ovăz, tărâțe de grâu umezite, înmuiate boabe de mazăre și alte furaje.
Este necesar să treceți treptat la hrănirea animalelor tinere cu furaj verde. Deci, din a 15-20-a zi de viață, se dau iepurilor hrană în porții mici - 20 g fiecare. În prima zi, se dă hrană o dată, în a doua - de două ori, și astfel treptat până la norma deplină.
Când hrăniți cu o cantitate mare de masă verde, este necesar să dați niște fân bun. Hrănirea corectă nu numai că asigură creșterea și dezvoltarea unui organism tânăr de iepure, dar este și cea mai bună metodă de a face față bolilor și deceselor.
Îngrășarea iepurilor
Animalele tinere dezvoltate în mod normal nu au nevoie de îngrășare specială, doar animalele subnutrite, bolnave, nu care au atins condiţiile corespunzătoare pentru sacrificarea planificată. La îngrășare, scopul nu este atât de a crește în greutate în viu, cât de a îmbunătăți calitatea cărnii. Sarcina principală la îngrășarea iepurilor pentru carne este minim timp la cel mai mic cost al furajului pentru a obține cantitatea maximă de greutate în vie.Durata de îngrășare este de 3-4 săptămâni. Pentru a îmbunătăți apetitul animalelor, în alimentație se introduc ierburi aromatice: chimen, cantități mari de pelin, mărar și ramuri de conifere și foioase.
Rația alimentară include furaje ieftine sub formă de amestecuri semiumede de cartofi fierți și cereale, blaturi, făină de fân, tărâțe, deșeuri de cereale. Pentru animalele subnutrite, se practică aburirea cartofilor, a paielor, a fânului, a frunzelor de copaci cu diverse resturi de bucătărie, cu adaos de nutreț de cereale. Ponderea concentratelor ar trebui să depășească 50% din valoarea nutrițională a dietei. Fân se dă 50-60 g pe zi.
Sursa: Vet.md