CURĂȚAREA REGULATĂ A PIELII BOVINELOR CREȘTE PRODUCȚIA DE LAPTE CU 14%

06 mai 2022
Potrivit specialiștilor, o îngrijire adecvată contribuie la o sănătate mai bună a animalelor și un randament îmbunătățit al producției. Nu întotdeauna, însă, vitele sunt capabile să îngrijească în mod corespunzător de starea pielii lor. Așadar, pentru a ajuta vacile putem, de exemplu, să dotăm grajdul cu niște perii speciale.

Vacile au o tendință înnăscută de a-și îngriji pielea, pe care o fac zgâriind-se, lingându-se și frecându-și pielea de obiecte sau suprafețe dure. Însă aceste lucruri pot fi greu de realizat în cazul bovinelor adăpostite în grajd. Adesea, vacile se scarpină de echipamentul din încăpere, ceea ce poate duce la vătămări corporale și deteriorarea echipamentului.

Oferind bovinelor acces la perii, se reduce frecvența comportamentelor nedorite și se prelungește timpul petrecut de vaci pentru propria îngrijire – de până la cinci ori.

În timpul curățării, murdăria, stratul superior al epidermei și paraziții sunt îndepărtate, motiv pentru care îngrijirea regulată a pielii previne în mare măsură colonizarea ei de ectoparaziți, a căror prezență afectează negativ confortul și starea vacii, reducând randamentul producției de lapte.

În plus, folosirea periilor stimulează sistemul nervos si îmbunătățește circulația sângelui în piele, făcând mai ușoară regenerarea. Vacile care au acces la perii au prezentat și o toleranță mai bună la stresul termic.

Conform rezultatelor cercetărilor, curățarea regulată a pielii bovinelor are un efect pozitiv asupra producției de lapte (creștere cu 10-14%) și asupra compoziției laptelui. Unele studii au găsit, de asemenea, o corelație pozitivă între accesul la perii și aportul de hrană.

Mai mult, îngrijirea pielii reduce nivelul de stres perceput de bovine. Cercetările indică o creștere semnificativă a interesului pentru îngrijirea pielii în turmă după situații stresante.

În plus, îngrijirea stării pielii este asociată cu bunăstarea vitelor, deoarece reduce gradul de plictiseală a animalelor. Acest aspect are o mare importanță, mai ales în epoca conștientizării impactului bunăstării animalelor asupra randamentului producției.

Sursa: farmer.pl
loading ...