DE CE CADE PĂRUL LA IEPURI? Când asta trădează o problemă de sănătate?

20 jul 2023
Ca orice animal care are blană, și iepurele năpârlește pe parcursul unui an. Există însă anumite motive pentru care căderea părului la iepuri devine o problemă de sănătate sau comportament. De regulă, dacă un iepure nu are probleme de sănătate, năpârlește de două ori pe an, el își schimbă părul vechi cu altul nou.
 

De ce cade părul la iepuri?

Căderea părului poate fi asociată cu anumite probleme ale pielii – mătreața, inflamații, răni deschise, aspect descuamat.
 
Problemele dentare pot duce la căderea părului în zona pieptului și pe bărbie. Saliva fiind ușor acidă, irită pielea, dă senzație de durere și mâncărime și cauzează căderea părului. Astfel de afecțiuni dentare – abcese din zona molarilor – apar mai ales la iepurii care au vârsta mai mare de 4-5 ani. Pentru tratarea acestora se recomandă un medic veterinar.
 
Infecțiile bacteriene ale pielii pot cauza căderea părului și apar la iepurii care trăiesc în medii umede și calde. Umiditatea se împregnează mai ales în zona spatelui, deasupra cozii, în regiunea coapselor și, astfel, în aceste locuri unde iepurele ajunge cu greutate, pielea devine urât mirositoare și sensibilă, dezvoltă infecții bacteriene periculoase. Pentru tratarea iepurelui, medicul veterinar recomandă îndepărtarea părului în zona infectată (raderea acestuia) și aplicarea unor medicamente adecvate de tipul antibioticelor care sunt eficace în combaterea agentului patogen care a provocat infecția.


 
Citește și: CREȘTEREA IEPURILOR

Bolile tractului urinar pot duce la căderea părului la iepure în partea posterioară a corpului, pe burtă, pe picioarele din spate și în jurul cozii. Urina la fel ca saliva este acidă și pe suprafața pielii provoacă arsuri, roșeață, inflamația pielii și căderea părului. În acest caz, iepurele trebuie curățat cu grijă, spălat doar în zona respectivă (pentru că o spălare completă îi poate cauza mult stres) și trebuie să urmeze un tratament medicamentos recomandat de medicul veterinar pentru afecțiunea de care suferă (ex. inflamația prostatei).

Confruntările între iepuri apar, de regulă, când sunt ținute mai multe exemplare împreună și astfel, în urma acestor lupte, animalele pot prezenta anumite răni mai mari sau mai mici și zone unde părul a fost smuls cu dinții.

Citește și: BOLILE IEPURILOR
 
Anumite dezechilibre hormonale pot cauza căderea părului la iepuri. În această situație, medicul veterinar va face analize de sânge și pe baza lor va afla dacă sunt probleme ale glandei tiroide sau ale sistemului endocrin și va prescrie anumite medicamente adecvate situației respective.

Sarcina falsă – Se poate întâmpla ca o femelă să-și rupă smocuri de păr din zona pieptului, burții și de pe solduri și, de asemenea, să încerce să-și facă un culcuș moale, pufos din cârpe și alte materiale pe care le găsește în zonă. Dacă femela nu este însărcinată, înseamnă că este vorba despre o sarcină falsă și în acest caz se recomandă sterilizarea sa pentru a se evita riscul de a face o tumoare uterină, mamară sau o altă boală gravă legată de sistemul reproductiv.

Infecțiile cu diferiți paraziți – acarieni, păduchi, ciuperci sau purici – pot cauza pierderea părului la iepuri. Infecția cu purici provoacă mâncărimi mari iepurilor, încât aceștia sunt nevoiți să se scarpine și chiar să se zgârâie cu ghearele și să-și rupă cu dinții părul. Pentru astfel de probleme, medicii veterinari recomandă medicamente ce au rolul să ucidă rapid astfel de paraziți și să vindece rănile cauzate de infecții.
 
Există diferite tipuri de acarieni: de păr (care nu provoacă mâncărimi, dar blana începe sa cadă și părul pare să aibă mătreață), de ureche (un fel de râie dureroasă, care se manifestă prin cruste gălbui în canalul auditiv ce cresc și se măresc), ciuperci (apar pete roșii pe piele printre firele de păr), purici, căpușe, etc.



Citește și: CUM HRĂNIM IEPURII DE CASĂ
 
Indiferent de tipul infecției care a determinat căderea părului, trebuie apelat de urgență la un medic veterinar pentru a trata imediat și a preveni agravarea situației. Unele infecții sunt ușor de tratat, altele mai greu, necesită mai mult timp și medicamente mai scumpe, însă cert este ca toate se pot trata și astfel starea de sănătate a animalului se poate ameliora și chiar reface.
 
În situațiile mai grave când apar anumite cruste pe pielea iepurelui, acestea nu trebuie îndepărtate deoarece uneori pot provoca o stare de disconfort accentuat la iepure. Este suficient ca să se administreze tratamentul – anumite medicamente, soluții, creme, etc – care, pe moment, reduc durerea, mâncărimile și, în timp, vor duce la căderea crustelor, la reducerea inflamațiilor și rănilor provocate de infecții.

Sursa: Familist.ro
loading ...