FERMĂ DE VACI PENTRU CARNE ECOLOGICĂ. Exemplul fermierului Ioan Hlavai

10 mai 2023
Trăieşte în Cehia, dar a ales să investească în ţara în care s-a născut: România. Visul său este să producă cea mai bună carne de vită şi să o vândă direct consumatorului. Este vorba despre Ioan Hlavai, care și-a construit o fermă zootehnică în Tria, o localitate din nordul judeţului Bihor. Fermierul crește vaci pentru carne ecologică. Pentru asta, animalele sunt anul împrejur pe pășune și se hrănesc doar cu plantele pe care le pasc – semănate special pentru asta.

Deşi trăieşte de peste 30 de ani în Cehia, unde s-a stabilit după ce a părăsit România, nostalgia şi instinctul antreprenorial l-au determinat să revină pe plaiurile natale, unde a investit în creşterea bovinelor de carne. În decembrie 2016 a achiziţionat primele 30 de juninci gestante din rasa Aberdeen Angus iar astăzi deţine un efectiv de circa 160 de exemplare, cu tineret cu tot. Nu este singur în acest business, ci împreună cu fratele său Gheorghe.

Vacile sunt pe păşune, tot timpul anului

Inginer horticol de profesie, Ioan Hlavai a preferat zootehnia şi, spune el, a văzut un mare potenţial în această zonă pentru creşterea vacilor de carne, deoarece există suprafeţe mari pentru păşunat. Animalele sale sunt ţinute în stabulaţie liberă tot timpul anului, inclusiv pe perioada iernii. Desigur sunt împrejmuite cu gard electric.



Vacile din rasa Angus au sub piele un strat de grăsime care le protejează de variaţiile extreme de temperatură. Fiind o fermă ecologică, animalele sunt hrănite doar cu iarba şi plantele pe care le găsesc pe păşune. Terenurile noastre sunt cultivate numai cu plante de nutreţ. Avem un amestec de şapte specii, printre care lucernă, trifoi, iarbă de sudan şi ghizdei. Nu interacţionăm însă foarte mult cu animalele. Ele oricum au un temperament semi-sălbatic. La fătare, spre exemplu, femelele îşi ascund puii prin boscheţi şi abia după vreo două-trei zile îi arată. Junincile le păstrăm pentru reproducţie. Nu sacrificăm decât dacă suntem nevoiţi să o facem. Tăuraşii, pe de altă parte, îi castrăm. La circa o săptămână după fătare, le punem acel inel. Va rezulta astfel o carne mai gustoasă şi de o calitate superioară, a explicat crescătorul.

Își dorește să proceseze carnea chiar în fermă

Între timp, Ioan Hlavai a demarat procedurile pentru întocmirea unui nou proiect european, de această dată cu valoare mult mai mare - în jur de 1,5 milioane de euro. Dacă va fi declarat eligibil, acesta ar putea în viitor procesa carnea chiar în fermă.

Vrem să ne creştem profitabilitatea. În momentul de faţă, preţul la carnea de vită premium este foarte mic în România. Adică ce pot primi eu ca producător. Nu vorbesc de preţurile din supermarket, unde 1 kg de carne de vită Angus poate fi şi 100 de lei, precizează antreprenorul.

Din fermă, direct pe masa consumatorului

Modelul de business la care s-au gândit este să obţină carnea de vită în sistem ecologic, să o proceseze şi să o livreze apoi direct consumatorului final.

Citește și: CONSTRUCȚIA UNEI MINI FERME DE BOVINE

Ne propunem să ajungem să sacrificăm unul-doi tăuraşi pe săptămână, în funcţie de cerinţele pieţei. Este un sistem de valorificare a cărnii foarte popular în Cehia. Asta presupune, desigur, să ne dezvoltăm o reţea proprie de clienţi. Practic, carnea ajunge astfel din fermă, direct pe masa consumatorului, fără a trece prin mâna altor intermediari. Pe undeva mi-aş dori să elimin comercianţii. Iar preţul cu care aş vinde eu ar fi clar în beneficiul clientului, afirmă Ioan Hlavai.

Carnea ecologică nu are preţ!

Deocamdată, Ioan Hlavai şi fratele său sunt nevoiţi să vândă animalele în viu, iar preţurile la achiziţie nu sunt încă pe măsura aşteptărilor sale. Nu de alta, dar carnea pe care ei o produc este, totuşi, ecologică.

Tocmai am citit un anunţ despre un abator din Botoşani care achiziţionează animale vii. Dar preţul oferit este între 7 şi 10 lei/kg şi nu contează pentru ei dacă vitele sunt crescute în sistem ecologic, spune Ioan Hlavai.
Preţul maxim pe care l-a obţinut până acum la valorificarea cărnii a fost de 18 lei/kg.

Sursa: Revista Ferma
loading ...