Caracteristicele rasei
Talie: 1,32-1,35m, greutate corporală: 550-600 kg. Cap: alungit; gât: lung și subțire, pielea de pe regiunea obrajilor și de pe cele două fețe laterale formează cute (pliuri). Abdomen voluminos, uger de formă pătrată, globuloasă, mameloanele au forma intermediară între cilindrică și conică, pretându-se mulsului mecanic. Se adaptează ușor la mulsul mecanizat.
Vacile Holstein dau până 7 tone de lapte pe an
Producția de lapte este de 6500 kg lapte pe lactația normală (este de 305 zile), cu un procent de grăsime în lapte de 3,8- 4,1%. Este o rasă precoce, prima fătare se realizează la 25 de luni, consumul pe 1L lapte fiind de 0,8-0,9 U.N., spor mediu zilnic(S.M.Z.) al masculilor îngrășați în sistem baby-beef este de 800-900g/zi cu un consum de 4-5 U.N.
Cu o hrănire bună și întreținere corespunzătoare, vaca va da și până la 7000 de litri de lapte pe an. Recordul mondial pentru producția de lapte a fost stabilit de o vacă Holstein în 2017, când „Selz-Pralle Aftershock 3918”, o vacă din Wisconsin, a produs 31.170 de litri de lapte într-un an.
Interesant! Producția de lapte depinde nu numai de calitatea hranei și de condițiile de păstrare, ci și de culoarea vacii. Vacile cu culoare roșie-piebald dau mai puțin lapte (aproximativ 4.000 litri pe an, dar conținutul de grăsimi din lapte este mai mare decât cel din vacile negre).
Alimentație
Dacă randamentul zilnic de lapte ajunge la 25 de litri pe zi (și depășește aceste cifre), atunci vaca are nevoie de un conținut crescut de 2-3 ori de zahăr. În plus, sunt necesare premixuri de vitamine și minerale.
Cantitatea necesară de furaje se calculează după cum urmează: pentru 100 kg de greutate vie, cel puțin 2 kg de fân și 9-10 kg de culturi rădăcinoase sunt necesare pe zi. „Meniul” zilnic trebuie să includă lucerna, trifoiul, mazărea, rădăcinoase, suplimente, vitamine. Acestea din urmă nu trebuie administrate abuziv, un conținut prea mare de furaje poate provoca indigestie.
Condiții de creștere și întreținere
Vacile Holstein sunt capricioase. Stresul reduce cantitatea de lapte pe care o dă o vacă. Și stresul poate fi cauzat de: schimbarea bruscă a temperaturii, hrană dezechilibrată sau insuficientă, sarcină cu complicații, apariția mastitei.
Vacile Holstein sunt foarte sensibile la hrană. Un alt mic „capriciu” al Holsteinului este aa potabilă, care trebuie să fie caldă și în cantitate suficientă. Volumul de apă pe care îl primește o vacă pe zi este de 40-60 litri.
Vacile Holstein iubesc curățenia. Grajdul trebuie ventilat la timp și curățat constant. Curățarea regulată și schimbarea la timp a gunoiului este una dintre condițiile importante pentru un randament bun de lapte. O vacă murdară se va îmbolnăvi rapid. Vacile Holstein nu pot fi legate.
Productivitate
Vitele Holstein pot fi crescute nu numai pentru lapte, ci și pentru carne. Atât taurii, cât și juninele cresc în greutate rapid. Productivitatea rasei Holstein variază în funcție de țară. Depinde de climă, de furaje, de scopul reproducerii - se alege carnea sau direcția lactatelor.
Vițeii Holstein cântăresc 40-50 kg la naștere. După un an și jumătate, juninciul (cu o hrană și o îngrijire bună) câștigă în greutate până la 400 kg. Greutate vacă adultă 600-700 kg. Gobies sunt născuți, de regulă, mai grei decât juninci, greutatea lor nu este mai mică de 45 kg. Până la vârsta de 4-5 ani, greutatea unui taur ajunge la o tonă cu o creștere la greabănul de 1,6 m. Dar direcția principală a rasei Holstein este încă lactată.
Avantaje și dezavantaje
Avantajele indubitabile ale rasei Holstein includ:
- bună adaptare la diferite condiții climatice
- vacile sunt curate
- producție mare de lapte
- au o rezistență ridicată la boli
- maturitate timpurie
Sursa: rum.supermg.com