FOCAR DE GRIPĂ AVIARĂ LA TELENEȘTI. Ancheta epidemiologică este în desfășurare

15 nov 2022

Un nou caz de gripă aviară a fost confirmat de către laboratorul național de referință I.P. „Centrul Republican de Diagnostic Veterinar”.

La data de 12.11.2022, prin încercările de laborator a fost depistată prezența virusului gripei aviare în probele recoltate de la păsări domestice într-o gospodărie din localitatea Hirișeni, raionul Telenești.

În acest sens, în data de 13.11.2022, a fost întrunită, în regim de urgență, Comisia antiepizootică excepțională a raionului Telenești, care a aprobat Planul de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 939/2008 pentru aprobarea normei sanitar-veterinare privind măsurile de supraveghere, control și combatere a gripei aviare.

Agenția Națoinală pentru Siguranța Alimentelor a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizației Mondiale a Sănătății Animalelor, precum și a altor parteneri externi, despre apariția focarului de gripă aviară pe teritoriul Republicii Moldova.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Călărași (cu raza de acoperire și a raionului Telenești), în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În acest an, în Republica Moldova au mai fost înregistrate trei focare în raionul Ungheni, localitatea Rezina și raionul Fălești, localitatea Albinețul Vechi. Toate trei focare au fost eradicate.

În scopul protejării sectorului avicol din Republica Moldova, ANSA solicită crescătorilor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin.

Proprietarii de păsări sunt îndemnați să nu scoată păsările la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum posibil contactul cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

Pentru mai multe recomandări, accesați acest LINK

ANSA solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.

loading ...