TOATE FOCARELE DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ DIN ȚARĂ AU FOST ÎNCHISE

13 jun 2023
Toate focarele de pesta porcină africană (PPA) înregistrate la porcii domestici și mistreți în Republica Moldova au fost închise. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță despre ridicarea restricțiilor la pesta porcină africană în s. Lărguța, r. Cantemir, Codrii Tigheciului.

În Republica Moldova, pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 17 focare de PPA, dintre care 14 focare la porcii domestici, 3 la porcii mistreți, fiind nimiciți din cauza bolii 334 porci și 21 mistreți.
 
Totuși, riscul izbucnirii unui nou focar este persistent având în vedere că în țările vecine apar noi focare de PPA atât la porci domestici, cât și la mistreți.
 
ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. Totodată, să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul pestei porcine africane și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016.
 
Citește și: PESTA PORCINĂ AFRICANĂ

Cetățenii sunt îndemnați să nu procure animale fără certificate sanitare veterinare și produse alimentare din locuri neautorizate. În cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii nr. 231/2006 privind identificarea şi înregistrarea animalelor.
 

Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.
 
În Republica Moldova în perioada anilor 2020 - 2022 au fost înregistrate 27 de focare, dintre care 21 focare la porcii domestici, 6 la porcii mistreți, fiind astfel nimiciți din cauza bolii 31 333 porci domestici și 176 mistreți.

 
loading ...