Laptele de măgăriță are o istorie lungă de utilizări medicinale și cosmetice. Are proprietăți antimicrobiene și este folosit ca tratament de medicină populară pentru infecții, inclusiv tuse convulsivă, precum și viruși în anumite părți din Africa și India. În comparație cu laptele de la alte animale de lapte precum vacile, caprele, oile, bivolii și cămilele, laptele de măgăriță seamănă cel mai mult cu laptele matern. De fapt, a fost folosit pentru prima dată în secolul al XIX-lea pentru a hrăni copiii orfani.
Lapte de măgăriță – proprietăți
Din punct de vedere nutrițional, laptele de măgăriță oferă vitamine și minerale, împreună cu proteine. Are un conținut mic de grăsimi și, prin urmare, mai puține calorii. Conține, în schimb, mai multă vitamina D decât alte tipuri de lapte.
Majoritatea caloriilor din laptele de măgăriță provin din carbohidrați, care sunt sub formă de lactoză. Cea mai mare parte a proteinelor din laptele de măgăriță provine din cazeină și zer. Cazeina este proteina la care reacţionează majoritatea persoanelor alergice la laptele de vacă.
Valori nutriționale: Calories 49, Protein 2 grame, Carbs 6 grame, Fat 2 grame, Colesterol 3% din DZR (doza zilnică recomandată), Vitamina D 23% din DZR, Calciu 7% din DZR, Riboflavină 2% din DZR.
Lapte de măgăriță – beneficii
Renumitul lapte de măgăriță este băut adesea pentru beneficiile sale. În special, a câștigat multă atenție ca aliment prietenos cu alergenii și care întărește imunitatea. În comparație cu proteina din laptele de vacă, care conține de aproximativ cinci ori mai multă cazeină, proteina din laptele de măgăriță conține aproximativ părți egale de cazeină și zer. Având în vedere conținutul său semnificativ mai scăzut de cazeină, mulți oameni cu alergie la proteinele din laptele de vacă pot tolera laptele de măgăriță, arată studiile. Totuși, dacă aveți o alergie cunoscută, consultați-vă cu medicul înainte de a încerca laptele de măgăriță.
O altă componentă importantă a laptelui de măgăriță este lactoza. Studiile arată că aceasta ajută corpul să absoarbă calciul, care este important pentru oase puternice. Alți compuși din lapte pot susține un sistem imunitar mai sănătos.
Un studiu de laborator a arătat că laptele de măgăriță are capacitatea de a stimula eliberarea de citokine, proteinece stimulează sistemul imunitar. Același studiu a constatat că laptele de măgăriță determină, de asemenea, celulele să producă oxid nitric, un compus care ajută la dilatarea vaselor de sânge. Oxidul nitric poate îmbunătăți fluxul de sânge către vasele de sânge, ceea ce, la rândul său, reduce tensiunea arterială.
Contraindicații
Potențialul dezavantaj este că majoritatea fermelor mici vând numai lapte crud de măgăriță, iar consumul de lapte nepasteurizat implică un risc de apariție a bolilor alimentare. Deși laptele de măgăriță are proprietăți antimicrobiene și, de obicei, testele constată că este lipsit de agenți patogeni dăunători, există întotdeauna riscul ca laptele crud să conțină bacterii sau alte toxine dăunătoare. Acest lucru poate fi periculos dacă este dat sugarilor, adulților în vârstă sau oricui are un sistem imunitar compromis.
Dacă vrei să încerci lapte de măgăriță sub formă lichidă sau praf, caută unul care a fost pasteurizat. Alternativ, încălziți laptele crud la cel puțin 72°C timp de 15 secunde înainte de a-l bea pentru a ucide orice agenți patogeni, arată studiile.
Dacă aveți intoleranță la lactoză și aveți simptome precum gaze, balonare și diaree după ce ați băut lapte, laptele de măgăriță va provoca probabil aceleași simptome datorită conținutului său de lactoză.
Astfel, persoanele cu intoleranță la lactoză ar trebui să evite sau să limiteze laptele de măgăriță. Alternativ, puteți folosi o enzimă lactază pentru a descompune lactoza înainte de a o bea.
Sursa: Libertatea