NEREGULI LA FARMACIILE VETERINARE: Amenzi de 60 de mii de lei

04 apr 2024
În primele 3 luni ale anului 2024, inspectorii din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor( ANSA) au efectuat 20 de controale de stat (18 planificate și 2 inopinate) asupra activității de întreprinzător în domeniul farmaceutic veterinar.
 
În rezultat, s-au constatat o serie de neconformități ce contravin normelor legislative și cerințelor privind dotarea și exploatarea unităților autorizate pentru deținerea, distribuția și eliberarea medicamentelor de uz veterinar.
 
Printre neregulile depistate sunt:
  • Comercializarea medicamentelor neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare;
  • Desfășurarea activității farmaceutice veterinare în locuri neautorizate și vânzarea medicamentelor în magazine pentru hrana pentru animale (magazine zoo);
  • Comercializarea medicamentelor de uz veterinar de alte persoane decât medicul veterinar;
  • Eliberarea medicamentelor de uz veterinar fără prescripții de la medicul veterinar;
  • Deținerea şi comercializarea în farmacii veterinare a medicamentelor de uz veterinar imunologice (vaccinuri).
 
Ca urmare a neconformităților depistate s-au aplicat prescripții, întocmindu-se planuri de remediere. Pentru încălcările grave au fost aplicate amenzi în valoare totală de 60 mii MDL.
 
În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează că, desfășurarea activităților farmaceutice veterinare în locuri neautorizate (ex. în magazine zoo), se consideră o încălcare gravă a normelor sanitar-veterinare. La fel, distribuirea și comercializarea medicamentelor de uz veterinar, neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar, generează riscuri majore pentru sănătatea oamenilor și a animalelor, scrie ANSA.
 
ANSA îndeamnă deținătorii de animale, medicii veterinari și farmaciile veterinare să se abțină de la achiziționarea medicamentelor de uz veterinar neînregistrate, iar în caz de deținere a acestora, să le returneze urgent distribuitorilor.
 
IMPORTANT! Achiziționarea medicamentelor de uz veterinar se face doar în baza unei note de comandă în cazul fermelor de animale sau a prescripției veterinare în cazul exploatațiilor nonprofesionale, eliberate doar de către medicul veterinar.
 
Deținerea şi utilizarea medicamentelor de uz veterinar imunologice (vaccinuri) se permite doar în cabinete şi clinici veterinare ca utilizare propriu -zisă în actul medical veterinar.
 
Menționăm că, pe teritoriul Republicii Moldova activează 241 de farmacii veterinare autorizate.
 
Inspectorii ANSA vor continua controalele în scopul protejării sănătății umane și animale.
loading ...