O VACĂ AFECTATĂ DE RABIE A FOST DEPISTATĂ ÎN NORDUL ȚĂRII

20 feb 2023
Agenția Naționale pentru Siguranța Animalelor informează despre identificarea a două cazuri de rabie la animale domestice, ambele în nordul țării. Este vorba despre o vacă, identificată în raionul Florești, satul Domulgeni și o pisică, același raion, satul Coșernița.

Potrivit ANSA, cadavrele animalelor afectate de rabie au fost nimicite, conform procedurilor, iar animalele din localitate au fost supuse vaccinărilor antirabice. Sunt întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Ordinul ANSA nr. 52 din 04 martie 2015.

Totodată, amintim că săptămâna trecută, în raionul Leova, inspectorii ANSA au fost sesizați pentru identificarea a 4 cazuri de pestă porcină africană: 3 în satul Tomai și 1 în satul Covurlui, raionul Leova.

Potrivit responsabililor, pe teritoriul țării, se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt aplicate măsuri de eradicare a focarelor, controlul mișcării animalelor și produselor din carne de porc, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți.

Totodată, ANSA informează că au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană în localitățile Stolniceni, raionul Nisporeni, Făleștii Noi, raionul Fălești și Brăviceni, raionul Orhei, focarele în cauză fiind eradicate cu succes.

De la începutul anului 2023, în Republica Moldova, au fost înregistrate 8 focare de pesta porcină africană, 7 dintre care – la porci domestici din gospodăriile oamenilor.
loading ...