OILE ROMANOV: Fertilitate înaltă, productivitate bună de carne, cea mai scumpă lână

01 dec 2023

Oile Romanov: Caracteristici

Oile Romanov au o constituție puternică, înălțime medie, oase puternice, mușchi bine dezvoltați. Berbecii sunt mai mari decât oile. Au o structură osoasă mai grosieră și mai puternică, picioare larg așezate. Pielea și blana berbecilor sunt, de asemenea, oarecum mai aspră; de la vârsta de 8-9 luni dezvoltă o coamă, puternic delimitată de restul lânii și formată din fibre groase. Nu au coarne.
 
Conform cerințelor zootehnice pentru clasificarea (evaluarea) oilor. Oile din rasa Romanov sunt animale de reproducție (atât femele, cât și berbeci) care îndeplinesc cerințe de clasa întâi (standardul rasei).
 

Cea mai scumpă lână

Rasa de oi Romanov produce blănuri care sunt considerate cele mai bune din lume în ceea ce privește lejeritatea, eleganța, proprietățile de izolare termică și durabilitatea; cele mai valoroase provin de la miei de 6-8 luni. Lâna conține mult puf, formând bucle frumoase mici în formă de inel la nivelul superior. Lâna este groasă - 2600-2800 de fibre pe 1 cm² de suprafață a pielii. Grosimea pielii este de 60-90 microni, grosimea pufului este de 20-27 microni. Nou-născuții au părul negru; de la 2-4 săptămâni începe să se deschidă; la 3-5 luni fibrele de puf sunt complet depigmentate. Pieile negre și puful alb conferă adulților o culoare gri (oțel) cu o nuanță albastră. De obicei, există semne albe pe față și pe urechi. Oile se tund de 3 ori pe an (în jurul lunii martie, iunie și octombrie), datorită căderii sezoniere. Anual de la berbeci se recoltează în jur de 2,5-3,5 kg, de la femele - 1,4-1,8 kg. Rasa este folosită pentru a îmbunătăți oile cu lână aspră.


 

Fertilitate mare

Oile Romanov sunt cunoscute pentru fertilitate mare - 230-270%. Cel mai des, au câte 2-3 miei la fătare: un miel - 6-8% din femele, doi mie- 38-40%, trei mie - 44-46%, de la patru la opt - 8-10%. Femelele sunt poliesterice, datorită cărora pot făta miei de 2 ori pe an sau de 3 ori la doi ani.
 

Producția de lapte și carne

Și producția de lapte este bună. În 100 de zile, pot produce 100-110 litri de lapte cu un conținut de grăsime de 7-8%, în cele mai bune efective - 120-150 litri sau mai mult. Maturitatea timpurie este satisfăcătoare - la vârsta de 100 de zile, mieii cântăresc 20-22 kg, la 8-9 luni - 35-40 kg. Pubertatea apare precoce, în condiții bune la 10-12 luni.
 
În ciuda locului aparte în productivitatea pieilor de oaie și a blănurilor, principala importanță economică a oilor Romanov este productivitatea cărnii. Cu o greutate medie a animalelor tinere de 8 luni de aproximativ 40 kg, randamentul la sacrificare de la acestea este de aproximativ 20 kg de miel tânăr.
 
Oile din Rasa Romanov: Îngrijire
Oile Romanov nu necesită îngrijire specială. Datorită pielii lor groase și blănii groase, se pot simți confortabil chiar și în cele mai severe înghețuri. Tot ce au nevoie este un pat gros de paie uscate, curate sau fân. Dar nu este recomandat să folosiți rumeguș sau turbă în acest scop.
 
Este important de știut că, în condiții de grajd constant, starea de sănătate a oilor se deteriorează, așa că este de preferat să le asigurăm vara cu pășunat liber și posibilitatea de a se plimba în aer curat iarna. Acest stil de viață nu numai că reduce riscul de îmbolnăvire la rasele de oi Romanov, dar crește și fertilitatea acestora și îmbunătățește calitatea lânii.


 
Oile pot fi pășunate chiar și pe pășuni foarte sărace. Doar pajiștile inundate și zonele mlăștinoase sunt strict improprii pentru acestea. Nivelurile ridicate de umiditate găsite în aceste tipuri de pășuni sunt dăunătoare sistemului digestiv al oilor. În locul pășunilor naturale se pot folosi și cele artificiale. Este mai bine să le semănați cu cereale și plante perene leguminoase.
 
Când sunt ținute în spațiu închis, inclusiv iarna, se recomandă ca oilor să li se ofere hrană suculentă, în special siloz și legume rădăcinoase. Dar baza dietei ar trebui să fie fânul și iarba. Mai mult, este mai bine să alegeți trifoiul, leguminoasele și cerealele. Oilor li se pot da și paie, dar acestea trebuie aburite înainte de servire. Femeilor li se oferă și hrană concentrată, iar berbecilor de reproducție li se administrează suplimente nutritive speciale care îmbunătățesc funcțiile de reproducere.
loading ...