PUI DIN RASA BRAHMA - Cum îi creștem ca să ajungă la 8 kg la maturitate?

26 apr 2022
Găinile Brahma sunt unele dintre cele mai mari, situându-se pe locul doi, după rasa Jersey Giant. Dacă sunt crescute corect, găinile din specia Brahma pot atinge o înălțime de până la 76 cm. Găinile pot ajunge până la o greutate de 4 kg, în timp ce cocoșii din această rasă pot atinge până la 5 kg. Vorbim despre niște păsări impunătoare, mult mai mari decât găinile cu care suntem noi obișnuiți. Potrivit specialiștilor, aceste găini au o producție de 4 ouă pe săptămână, iar greutatea unui ou ajunge la 50-53 de grame. Pe lângă toate acestea, Brahma are și un penaj deosebit, au penele dese, pufoase și foarte frumoase.

Puii din această specie nu sunt pretențioși, sunt rezistenți la temperaturi joase, datorită penajului, dar sunt mâncăcioși, povestește Veronica Mahu din satul Sculeni, raionul Ungheni, care are de vânzare pui Brahma.

La noi, cocoșii Brahma au ajuns la 7-8 kg. De mici, nu sunt capricioși. Dacă cei obișnuiți trebuie corcoliți, aceștia cresc ușor și foarte repede. Dacă sunt hrăniți binișor, ajung la 7-8 kg cocoșii și la 5 kg găinile. Ajung la această greutate în nouă luni. Sunt bune și de ouă. Ouatul începe la opt luni de zile. De asemenea, sunt foarte bune cloști. La nouă luni, găina este dezvoltată ca mamă și cocoșul ca tată și cad cloști. Clocesc bine și sunt bune ca mame, își îngrijesc foarte bine puii. Pe lângă acestea, sunt și foarte frumoase. Au un penaj deosebit.

Pentru a crește sănătoși și a atinge greutatea maximă la maturitate, puii de găini Brahma trebuie hrăniți corespunzător în prima lună de viață, menționează Veronica.

În primele zile de viață, puii îi hrănim bine, le dăm vitaminele „Start”, ca să îi întărim, să pornim bine creșterea. În primele 2 săptămâni, proporția este de 1:1 crupe și vitamine. Crupele nu le dăm crude, le fierbem. După 14 zile, le introducem în mâncare codițe de ceapă verde, troscot, ierbușoară verde, brânză scoaptă de vaci. Mărunțim coajă de ou și adăugăm în mâncare, este o sursă naturală de calciu. Îi hrănim așa o lună. Dacă avem grijă corect la început, vor crește găini mari și frumoase.
La maturitate, îi hrănim cu grăunțe, ca și găinile obișnuite. Pentru a stimula ouatul, le fac un amestec din tărâțe, macuc și crupe și le dau călduț o dată în zi.

Familia Mahu vinde puișorii de 3 zile cu prețul de 38 de lei. Cei de o săptămână sunt cu 5 lei mai scumpi.

Primii care au adus în gospodăria lor această rasă de găini au fost părinții Veronicăi, apoi au văzut vecinii și au vrut să cumpere de la ei pui de Brahma. Așa a ajuns Veronica ca în acest an, fiind în concediu de îngrijire a copilului, să scoată și să vândă pui. Ouăle le pune la clocit într-un incubator. Deocamdată, nu se gândește să facă din asta o afacere, este mai mult un hobby, dar, nu se știe ...
 

PUI DIN RASA BRAHMA - Cum îi creștem ca să ajungă la 8 kg la maturitate?

PUI DIN RASA BRAHMA - Cum îi creștem ca să ajungă la 8 kg la maturitate?

PUI DIN RASA BRAHMA - Cum îi creștem ca să ajungă la 8 kg la maturitate?

loading ...