SÂNGE ÎN OUL DE GĂINĂ. Cum deosebim ouăle proaspete de cele vechi?

12 jun 2023
De ce poate exista sânge în ouăle de găină? Mulți consideră că aceste ouă nu sunt bune de mâncat, că ovulul a fost fertilizat sau că găina este bolnavă. Este sau nu adevărat, vedeți în material.

Picături de sânge se găsesc uneori pe suprafața gălbenușurilor de ou. Deși producătorii de ouă le consideră un defect, unele găini dezvoltă pete de sânge în timpul ciclului de ouat. Contrar credinței populare, acestea nu indică faptul că ovulul a fost fertilizat.

Petele de sânge sunt rezultatul unor vase mici de sânge din ovare sau oviductul puiului, tubul prin care ouăle trec din ovare în lumea exterioară, pentru a sparge. Ovarele unei găini sunt pline de vase de sânge minuscule, iar uneori unul dintre ele se rupe în timpul ouatului.

Pete de sânge în gălbenuș

Când pata este localizată pe gălbenuș, sângerarea a avut loc cel mai probabil în ovar atunci când ovulul a fost eliberat din folicul. Un folicul este un sac plin cu lichid care conține mai multe vase de sânge. Poate exploda în timpul ovipoziției, iar dacă vasele de sânge se rup, sângele se poate depune pe gălbenușul de ou.

Pete de sânge în albuș

Pete de sânge pot apărea și în albușul de ou, ceea ce înseamnă că sângerarea a avut loc după ce oul a fost eliberat în oviduct. Un alt tip de pată care se găsește în gălbenușurile și albușurile de ou nu este petele de sânge, ci petele de carne. Spre deosebire de petele de sânge, pe albușul de ou apar urme de carne sub formă de depuneri brune, roșii sau albe.



De fapt, incidența petelor de sânge și mușchi este mai mică de 1% în toate ouăle depuse în fabricile comerciale. Găinile mai în vârstă la sfârșitul ciclului de ouat și găinile mai tinere care tocmai au început să depună ouă tind să depună mai multe ouă pătate de sânge.

De ce avem ouă cu sânge?

Alimentația deficitară - inclusiv lipsa de vitamina A și vitamina D - și stresul pot crește, de asemenea, șansele.

Citește și: CUM ALEGEM OUĂLE PENTRU INCUBATOR

Este sigur să mănânci ouă cu sânge?

De înțeles, ați putea fi îngrijorat de consumul de ouă pătate de sânge. Cu toate acestea, conform unor rapoarte, ouăle cu pete de sânge pot fi consumate în siguranță atâta timp cât oul este gătit corespunzător. Consumul de ouă crude sau insuficient fierte, indiferent dacă conțin pete de sânge sau nu, crește riscul de salmoneloză, o infecție bacterii salmonella, care poate duce la diaree, febră și crampe abdominale. De asemenea, rețineți că ouăle cu nuanțe de roz, verde sau roșu pot conține bacterii de alterare și trebuie aruncate.

Ce ouă sunt mai bune - albe sau maro?

Această întrebare interesează multe gospodine. De fapt, nu există nicio diferență între ouăle maro și cele albe. Culoarea cojii ouălor de pui nu afectează valoarea nutritivă a oului, gustul și calitatea acestuia. De asemenea, nu are nimic de-a face cu prospețimea ouălor. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că ouăle maro au o coajă mai groasă, dar petele de sânge sunt mai frecvente în ele. Datorită cojii mai puternice, ouăle maro se păstrează puțin mai mult și sunt mai ușor de transportat fără deteriorare. Prin urmare, crescătorii de păsări le apreciază.

Citește și: SPĂLĂM SAU NU OUĂLE ÎNAINTE DE A LE PUNE ÎN INCUBATOR?

Cum poți deosebi ouăle proaspete de cele învechite?

Trebuie să puneți oul în apă. Dacă este proaspătă, va sta pe fundul vasului poziție orizontală. Dacă oul are mai mult de o săptămână, atunci capătul său contondent va pluti în sus. Un ou care atârnă vertical în apă are 2-3 săptămâni, iar un ou care plutește în sus are 6-7 săptămâni.

Sursa: Motherhouse
 
loading ...