Tudor Cioară din Logănești, Hîncești, crește vaci de 13 ani. Ideea de a face zootehnie i-a venit în primul an de facultate la silvicultură. Tânărul s-a gândit că ar fi bine să lanseze o afacere, iar cum bani nu prea avea, a luat un credit și a cumpărat primii 15 viței pentru carne. Părinții erau plecați peste hotare, iar acest lucru l-a motivat să muncească și să se dedice mai mult, dorind să se dezvolte acasă și să-și readucă părinții acasă.
Obținând experiență și dezvoltând abilități antreprenoriale, Tudor a înțeles că tăurașii pentru carne nu reprezintă o afacere profitabilă. Cu toate acestea, nu s-a oprit din a-și atinge obiectivul și-a schimbat doar strategia de lucru. A decis să se reprofileze pe creșterea vacilor pentru lapte. Astăzi, ferma lui numără 135 de animale, dintre care 80 sunt vaci mulgătoare.
Vacile produc o cantitate de 900 de litri de lapte pe zi, pe care îl vinde unei companii de procesare din Soroca. Mașina vine zilnic pentru a prelua laptele direct de la fermă.
Munca o face împreună cu doi angajați și tatăl și fratele său. Tudor spune că datorită instalării unui gard electric, și-a eficientizat costurile și nu mai are nevoie de angajați în plus. Această metodă de securizare a animalelor i-a oferit o nouă perspectivă de dezvoltare a afacerii, deoarece până acum, din cauza lipsei brațelor de muncă, nu-și putea permite o extindere.
Hrana pentru animale o asigură datorită celor 30 de hectare de pământ pe care le deține, totuși, lucerna o cumpără. În ultimii trei ani, au simțit cel mai bine procesul de dezvoltare, obținând subvenții pentru a cumpăra tehnică modernă. Pentru a reuși să completeze pachetul de documente, Tudor a apelat la ajutorul Centrului de Extensiune Hîncești, Organizația Regională FARM.
Datorită proiectului Hîncești Comunități Prospere, Tudor Cioară va beneficia de un grant în valoare de 18.000 de lei, sumă pe care o va investi în aparate de muls. Recent, el a fost gazda unei activități în cadrul Școlii de Câmp în Zootehnie, parte din același proiect. Crescătorii de vite au interacționat cu expertul în zootehnie, Sergiu Coșman, care le-a vorbit despre principalele reguli în nutriția și creșterea animalelor. Tudor a primit și consultanță individuală de la expert, iar cea mai valoroasă lecție a fost că trebuie să-și îmbunătățească condițiile de trai în grajdul animalelor pentru a le aduce la standardele solicitate, contribuind astfel la creșterea productivității.
Tudor susține că grajdul l-a făcut intuitiv, fără a apela la un specialist pentru recomandări tehnice, dar datorită Școlii de Câmp a descoperit lucruri utile pe care urmează să le implementeze în acest an. Fermierul este convins că domeniul zootehnic se poate dezvolta în țara noastră, dar este nevoie atât de munca și dorința fermierilor, cât și de susținerea cu informații și finanțe din partea statului. În ultimii doi ani, s-au făcut mișcări pozitive în acest sens în Republica Moldova. "Este posibil de avut rezultate, dar e nevoie de multă dedicație și asumare din partea fermierilor. Dacă începi o afacere cu animalele, trebuie să înțelegi că sărbători nu mai ai, mereu trebuie să fii la muncă."
Sursa: FARM