VACI CARE ADUC PROFIT ÎN FERME. Cât lapte pe zi poate da Bălțata românească?

19 mar 2024
Cât lapte trebuie să dea o vacă pentru ca o fermă de vaci să fie profitabilă? Răspunde la această întrebare Leon Cloșcă, administratorul Dinuța Farm SRL, din Dumitra, județul Bistrița Năsăud. Fermierul are acum o fermă cu un efectiv total de 130 de capete de Bălțată cu Negru Românească, scrie Revista Ferma
 
Cam 13-14 litri de lapte pe cap de vacă ne costă furajarea, încă 6-7 litri pe cap de vacă sunt costurile cu salariile, utilitățile, combustibilul. Partea de medicină veterinară, tratamentele și reproducția mai iau încă 2 litri de lapte, încă 4-5 litri de lapte pe cap de vacă se duc pe rate la bănci și leasinguri, fără de care nu ne putem dezvolta și deja am ajuns la 27 de litri de lapte pe cap de vacă. Peste 27 de litri pe cap de vacă e profitul fermei. Cu cât reușești să ai o producție mai mare de lapte, cu atât mai bine, afirmă fermierul bistrițean.


 
La jumătatea lunii noiembrie 2023, media producției pe cap de animal în ferma sa, de la 44 de vaci mulse, era de 29,5 litri de lapte. În mai 2023, cu 43 de vaci la muls, media a fost de aproape 33 de litri de lapte pe cap de animal.
 
Campioana fermei, Barbie, metis de Bălțată Românească cu Holstein, aflată la a 5-a lactație, a dat 67 de litri de lapte pe zi în vârf de lactație. La aproape 10 luni de la fătare, încă dădea 23 de litri de lapte pe zi. La a patra lactație, producția totală de lapte a fost de 13.814 litri. Mary, o Bălțată cu Negru Românească, a dat 52 de litri de lapte pe zi la prima fătare.
 
 
loading ...