VACI DROGATE CU FURAJE DIN CÂNEPĂ. Care sunt efectele și cât de periculos este laptele pentru consum, aflați AICI

18 nov 2022
Aveau simptome tipice persoanelor care se droghează: ochi roșii, mers clătinat și letargie. Este vorba despre experimentul unui grup de cercetători, care au hrănit o cireadă de vaci cu furaje din cânepă, scrie publicația Science.
 
Potrivit digi24, cercetătorii au descoperit că bovinele care se hrănesc cu furaje ce conțin cânepă par să fie la fel de drogate ca și oamenii. În plus, ingredientul activ din marijuana poate ajunge în alimentele pe care le consumă oamenii prin laptele obținut de la bovinele intoxicate.
 
Au descoperit un efect mult mai profund asupra comportamentului animalelor decât ceea ce am văzut până acum în studiile legate de consumul de produse lactate, a spus Serkan Ates, inginer agronom la Universitatea de Stat din Oregon.
 
Pentru a descoperi care este impactul compușilor activi ai canabisului, cercetătorii de la Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor au hrănit 10 vaci de lapte cu furaje care conțineau diferite concentrații de canabinoizi. Pe parcursul mai multor săptămâni, oamenii de știință au luat probe de lapte, sânge și fecale și au studiat comportamentul vacilor.
 
Dozajul - elementul cheie al experimentului
 
Vacile care s-au hrănit cu furaje din plante întregi de cânepă nu au prezentat schimbări notabile față de bovinele care au primit porumb.
 
Situația a fost cu totul diferită pentru vacile care au consumat furaje din frunze, flori și semințe bogate în canabinoizi. Potrivit calculelor oamenilor de știință, aceste vaci au consumat cantități de THC de 86 de ori mai mari decât doza necesară pentru a intoxica un om. Respirația și ritmul cardiac al animalelor au încetinit în timp ce vacile mâncau tot mai puțin și produceau tot mai puțin lapte. Bovinele amețite căscau mai des, produceau mai multă salivă și mucus și își foloseau limba în mod hiperactiv, potrivit raportului publicat de cercetători în Nature Food. Unele vaci aveau ochii roșii și se clătinau pe picioare.
 
Vacile care au consumat furaje din frunzele, florile și semințele de cânepă, care sunt pline de compuși activi ai canabisului, au prezentat simptomele asociate cu o persoană care s-a drogat.
 
Comportamentele neobișnuite s-au oprit în câteva zile după ce vacile nu s-au mai hrânit cu cânepă, dar compușii activi ai canabisului au rămas în laptele lor, care conținea concentrații mari de THC, CBD și alți canabinoizi.
 
Nu este clar dacă laptele obținut de la vacile care consumă cânepă îi afectează pe oamenii care îl beau. Dacă se dovedește că furajele din cânepă pot fi folosite în siguranță, ele ar putea deveni o opțiune binevenită pentru fermieri, potrivit lui Ates.
 
Cânepa reduce stresul vacilor
 
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Kansas au descoperit că dacă este administrată în doze mici, cânepa reduce stresul vacilor, care nu mai petrec la fel de mult timp întinse pe jos. Astfel, cânepa ar putea fi foarte utilă pentru liniștirea bovinelor în timpul transportului, când sunt înțărcate și în alte situații stresante.
 
Cânepa este o alternativă ieftină, disponibilă pe scară largă și foarte hrănitoare. Derivată din plantele Cannabis sativa, cânepa are o concentrație de tetrahidrocanabinol (THC) – compus psihoactiv – mai puțin intensă decât variantele de cannabis folosite în marijuana. În schimb, florile de cânepă sunt pline de canabidiol (CBD), o substanță chimică folosită pentru ameliorarea unor probleme de sănătate, precum anxietatea, dependența și insomnia.
 

VACI DROGATE CU FURAJE DIN CÂNEPĂ. Care sunt efectele și cât de periculos este laptele pentru consum, aflați AICI

VACI DROGATE CU FURAJE DIN CÂNEPĂ

Care sunt efectele și cât de periculos este laptele pentru consum, aflați AICI

VACI DROGATE CU FURAJE DIN CÂNEPĂ. Care sunt efectele și cât de periculos este laptele pentru consum, aflați AICI

loading ...