RASA DE IEPURI REX: Descriere, îngrijire, hrană

24 jan 2024

Ce trăsături fizice tipice au iepurii Rex?

Corpul acestei rase cu părul scurt este ușor alungit, dar, în mod ideal, are o lățime egală în față și în spate. Capul pare mai lung decât la rasele cu păr normal. Masculii, în special, au un cap proeminent și obraji groși. Urechile, care sunt apropiate și pline de păr, sunt bine aliniate și pot crește până la 12 cm lungime. Picioarele sunt de lungime medie și puternice. Datorită blănii scurte, această rasă pare mai subțire decât rasele cu păr normal. Blana iepurilor Rex are o lungime de maximum 2 centimetri. Blana nu trebuie să fie în niciun caz ondulată sau creață.
 

Cât de mare este un iepure Rex?

Greutatea medie a iepurilor Rex este de aproximativ 3,5 kg. Greutatea minimă este de 2,75 kg. Iepurii Rex mai mari pot cântări până la 4,5 kg. Pe de altă parte, iepurii Rex pitici cântăresc doar între 1,2 și 1,5 kg.
 

Iepurele Rex, întreținere

La fel ca toți iepurii domestici și de câmp, iepurii Rex sunt foarte sociabili. Ei preferă să trăiască în grupuri mari și pașnice. Prin urmare, nu îți recomandăm să ții un iepure Rex singur, ci mereu în perechi sau, chiar mai bine, într-un grup mai mare.
 
De aceea aceste animale se și vând în general în perechi. Cel mai bine este să cumperi o femelă și un mascul. Într-un grup mai mare, combinația de unul sau doi masculi și câteva femele s-a dovedit a fi cea mai potrivită.


 
În încăpere sau afară? Unde ar trebui ținut un iepure Rex?
Dacă îți dorești un iepure Rex, ai grijă să îi oferi condiții adecvate speciei pe cât posibil. El trebuie să aibă ocazia de a face mișcare zilnic într-o împrejmuire în grădină sau într-o cameră mare. Pe lângă aceasta, poți apela și la o cușcă interioară, astfel încât iepurii să fie protejați de surse de pericol (cabluri electrice ș.a.). Evită mirosurile puternice, precum fumul, parfumul sau altele în camera iepurilor.
 
Bineînțeles că iepurii iubesc aerul proaspăt. De aceea, o împrejmuire în aer liber este ideală pentru animale. Din cauză că nu au strat exterior, căsuțele lor trebuie izolate bine și amplasate într-un loc ferit dacă îi ții afară iarna. Pe lângă asta, oferă-le iepurilor hrană bogată în conținut energetic și evită să ții afară iarna iepurii Rex care au o blană nesănătoasă, subțire și zbârcită. Nu uita că iepurii ținuți în grădină au nevoie de cuști mai mari.
 
Sfat: iepurii trebuie să se obișnuiască să fie ținuți afară încet și treptat. Nu adu un animal care trăiește afară iarna în casa încălzită între timp. Schimbarea de temperatură este dăunătoare pentru sănătatea rozătoarelor.
 
Potrivit asociațiilor pentru protecția animalelor suprafața incintei trebuie să fie de minim 4 m2 pentru doi iepuri. Dacă nu ai cum să îi lași liber zilnic, împrejmuirea poate fi și mai mare. Pe lângă asta, fiecare iepure ar trebui să aibă o cușcă cu două ieșiri, în caz contrar pot apărea lupte pentru teritoriu. Iepurii au nevoie de peșteri și ascunzători, în care să se simtă în siguranță. Gândește-te la un adăpost cu acoperiș și suficiente accesorii, care să țină iepurii ocupați. Animalele adoră să roadă și să sape. Așa că o vizuină și niște crenguțe, precum și ramuri și bucăți de lemn fac parte și ele din echipamentul de bază.


 
Iepurele Rex, îngrijire
În principiu, iepurii Rex sunt ușor de îngrijit, deoarece nu au nevoie de nimic special. Cu toate acestea, este important să verifici regulat dacă picioarele, zonele genitale și urechile sunt curate. Cușca trebuie curățată periodic. Pe lângă asta, rozătoarele au nevoie de suficientă hrană și lichide. Asigură-te că acestea au ocupație zilnică, chiar dacă le ții afară.
 
Se recomandă tăierea ghearelor o dată la patru săptămâni. Vaccinurile împotriva infecțiilor virale, cum ar fi mixomatoza și boala hemoragică a iepurilor, trebuie făcute anual.
 
Ce mănâncă iepurii Rex?
Creșterea și îngrijirea optimă a iepurilor Rex sunt la fel de importante pentru sănătatea acestora ca și o dietă corectă. Hrana de înaltă calitate, cu vitamine și minerale, va face ca animalele să fie extrem de robuste.  Fânul ar trebui să existe mereu în cușca iepurelui, atât vara, cât și iarna. Acesta trebuie să fie uscat pentru a nu putrezi. O cantitate suficientă de apă proaspătă este de asemenea importantă.
 
O dietă optimă include, de asemenea, pelete de hrană de la magazinul pentru animale. Iarba proaspătă, ierburile și crengile de fag, arțar, mesteacăn, alun și meri și peri nestropiți sunt și ele foarte populare printre urecheați.
 
Fructele și legumele fără chimicale, cum ar fi morcovii, feniculul, țelina, salata verde, merele și perele, sunt potrivite ca hrană sub formă de suc. Oferă-i hrană variată și cantități mici pe parcursul zilei. Toate alimentele trebuie spălate bine. Alimentele mucegăite, congelate și stropite sunt tabu și ar trebui evitate cu orice preț.
 
Sursa: Zooplus
loading ...