EXPORTURILE DE MERE AU CRESCUT. Ce cantități mai avem în depozite?

04 apr 2024
Potrivit estimărilor Asociației Moldova Fruct, în martie 2024 țara noastră a trimis pe piețele externe aproape 22 de mii de tone de mere în valoare de 13,6 milioane dolari (în februarie - 16,3 mii tone în valoare de 10,1 milioane dolari, în ianuarie - 14, 1 mii tone pentru dolari 7,9 milioane).
 
Spre comparație: în martie 2023, din Moldova au fost exportate 19,4 mii tone de mere în valoare de 11,7 milioane dolari, în aceeași lună 2022 – 11,4 mii tone în valoare de 5,1 milioane dolari, scrie East fruit.
https://east-fruit.com/novosti/v-marte-moldova-znachitelno-uvelichila-eksport-yabloka-v-es-i-strany-tsentralnoy-azii/
 
Luna trecută, 12,4 mii tone și 2,4 mii tone de mere moldovenești au fost trimise pe piețele din Rusia și, respectiv, din Belarus. Totodată, în martie 2024, față de luna precedentă, Moldova și-a dublat aprovizionarea cu mere către România – până la 3,6 mii tone.
 
Moldova a crescut semnificativ exporturile de mere către țările din Asia Centrală: Kârgâzstan - mai mult de 1 mie de tone. Kazahstan – 813 tone, Uzbekistan – 140 tone. Probabil, pe piețele din Asia Centrală, merele moldovenești le înlocuiesc parțial pe cele iraniene.
 
Este de remarcat faptul că în martie Moldova a redus ușor exporturile de mere către țările din Orientul Mijlociu. Astfel, în special, pentru prima dată în 2024, în ultima lună volumul total al livrărilor de mere către Arabia Saudită a scăzut sub 1 mie de tone.  
 
Reprezentanții Moldova Fruct estimează stocul de mere din recolta 2023 în depozitele producătorilor și comercianților agricoli la aproximativ 60 de mii de tone. Dacă rata exportului din martie continuă în următoarele două-trei luni, atunci acest volum de produse poate fi vândut pe „piața proaspătă” externă și internă; foarte puțin va merge și la procesare.
loading ...