Când se recoltează altoii?
Recoltarea altoilor se face la sfârșitul iernii, mai exact în perioada: mijlocul lunii februarie – începutul lunii martie, atunci când pomii sunt în stare latentă. Este important să nu întârziem recoltarea până când mugurii încep să crească, deoarece acest lucru va reduce calitatea materialului pentru altoire.Cum alegem ramurile pentru altoi?
Alegeți ramuri de la pomi sănătoși, fără dăunători sau semne de boli. Asigurați-vă că soiul ales este adaptat scopurilor dvs. de altoire. Se selectează ramuri tinere, de un an, care au grosimea de 1-1,3 cm în diametru. Lungimea ramurilor trebuie să fie de 15, 30 sau 45 cm, astfel încât fiecare altoi să aibă cel puțin trei muguri.Citiți și: CÂND ȘI CUM ALTOIM POMII FRUCTIFERI. Sfaturi utile, metode utilizate
După ce ați recoltat ramurile, aplicați mastic sau ceară pentru pomi pe capetele ramurilor, pentru a preveni pierderile de apă. Formați mănunchiuri de câte 6 ramuri și marcați fiecare mănunchi cu etichete care să conțină informații despre:
- Specie și soi.
- Data recoltării.
- Alte detalii relevante.
Metode de conservare a altoilor
Există mai multe metode de păstrare a altoilor, fiecare adaptată condițiilor și resurselor disponibile.Conservarea în frigider. Înfoliați ramurile cu folie alimentară (după aplicarea masticului pe capete). Depozitați altoii în lada de fructe a frigiderului, unde temperatura este pozitivă. Evitați păstrarea în congelator, deoarece temperaturile foarte scăzute pot afecta viabilitatea altoilor.
Conservarea în cartofi. Introduceți capetele ramurilor în tuberculi de cartofi. Depozitați mănunchiurile într-un beci răcoros, unde umiditatea este menținută constantă.
Conservarea în nisip. Așezați altoii într-o ladă și acoperiți complet cu nisip, apoi depozitați lada într-un spațiu răcoros. Sau săpați o groapă cu adâncimea de 60-80 cm, orientată spre sud, protejată de vânturi. Puneți un strat de nisip pe fundul gropii, așezați mănunchiurile marcate, acoperiți-le cu nisip, apoi cu tablă și pământ.
Conservarea în rumeguș. Așezați mănunchiurile de altoi într-un sac de rafie, umplut cu rumeguș de drujbă umed. Depozitați sacul în beci, pe fundul acestuia, asigurându-vă că ramurile sunt complet acoperite de rumeguș.
Conservarea în camere frigorifice. Pentru cantități mari de altoi, folosiți camere frigorifice cu temperatură controlată între 1-4°C și umiditate relativă de peste 85%. Aceasta este cea mai sigură metodă pentru păstrarea altoilor pe termen lung.
Evitați expunerea altoilor la temperaturi negative extreme sau la uscăciune. Verificați periodic starea ramurilor conservate pentru a preveni pierderile de material. Respectați normele de depozitare și tratare pentru a asigura un grad ridicat de succes la altoire.