Datorii-cuvântul care descrie situația din acest an. Ce se poate întâmpla cu agricultorii care nu-și achită plățile?

21 sep 2020


Este un an greu pentru toți cei care lucrează în agricultură, fie că sunt producători, exportatori, vânzători de tehnică, îngrășăminte sau produse de protecție. Este un lanț întreg care depinde unul de celălalt, însă totul pornește de la rezultatele obținute în câmp. Așa se face că secete și înghețurile i-a lăsat pe mulți fermieri fără roadă și cu datorii de milioane. Din această cauză, au de suferit nu doar gospodăriile lor, ci și companiile de la care au cumpărat produse pe datorie, iar acum nu pot aduna banii.

Am vorbit cu un agricultor din raionul Căușeni, care ne-a povestit cu ce probleme se confruntă. Este un fermier care gestionează 800 de hectare de teren, pe care a avut semănat grâu și floarea soarelui.

”Încă de toamna trecută am cumpărat semințe și alte produse de protecție a solului și plantelor de la compania cu care lucrăm mai bine de 10 ani. Respectiv, ne-au înțeles greutățile și ca în fiecare na, ne-au oferit marfa pe datorie, adică să achităm la recoltarea culturilor. Ne-am pomenit însă fără roadă din cauza intemperiilor, iar acum nu putem să achităm datoriile. Ne-au preîntâmpinat că vom fi chemați în judecată dacă nu le plătim. Noi înțelegem și dificultățile companiei, dar chiar nu știm cum să ne descurcăm. Probabil vom lua credite, dar iarăși, nu știm ce an vom avea în 2021 și ne gândim dacă în general să mai facem agricultură”, a povestit producătorul agricol. 

De cealaltă parte, furnizorii de semințe, produse de îngrijire a plantelor și a solului susțin că le înțeleg problemele fermierilor, însă și companiile pe care le reprezintă ei au nevoie de bani pentru a putea să se pregătească de un nou sezon agricol. În caz contrar, cresc datoriile și în cazul lor. 

”Companiile noastre tot au cheltuieli mari când vine vorba de importuri, achitări de salarii, dezvoltare și încă multe aspecte pe care unii nici nu le înțeleg. Știm cu ce probleme se confruntă agricultorii, dar cu toții trebuie să înțeleagă că orice datorie se achitată. În caz contrar, într-adevăr nu ne rămâne decât să-i acționăm în judecată. Și nu vrem să ne certăm sau să ne pierdem clienții, de asta încercăm să fim înțelegători și să le mai dăm timp”, a povestit reprezentantul unei companii. 

Agricultorii care au înregistrat pierderi la culturile de grupa I-a au putut depune dosarul la AIPA în data de 18 septembrie ca să beneficieze de ajutor din partea statului. Ce ține de culturile de grupa a I-a, reprezentanții Ministerului Agriculturii urmează să facă o analiză.

Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022

TOPUL CELOR MAI RECOMANDATE VINURI PENTRU ANUL 2022: Vezi aici lista din zece branduri

10 jan 2022
Din aceeași categorie

O PIAȚĂ MODERNĂ CUM N-A MAI VĂZUT CAHULUL. Se deschide mâine la Slobozia Mare, cu gospodari și demnitari

06 oct 2021

„PRODUS DE HÂNCEȘTI” VA AJUNGE ÎN JUDEȚELE DIN ROMÂNIA. Expozițiile la care vor participa producătorii din raion

03 sep 2021

BERD NE SCAPĂ DE REZIDUURI. Ministerul Mediului va fi susținut în implementarea politicii din domeniul managementului deșeurilor

03 sep 2021

AIPA LA 11 ANI DE ACTIVITATE! Mesajul directorului Agenției pentru întreaga echipă

04 feb 2021

BONDARII SUNT BENEFICI ÎN AGRICULTURĂ. Află pentru ce sunt utilizați

23 jun 2020

Datorii-cuvântul care descrie situația din acest an. Ce se poate întâmpla cu agricultorii care nu-și achită plățile?

Datorii-cuvântul care descrie situația din acest an

Ce se poate întâmpla cu agricultorii care nu-și achită plățile?

Datorii-cuvântul care descrie situația din acest an. Ce se poate întâmpla cu agricultorii care nu-și achită plățile?

loading ...