https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.15 EUR
17.58 USD
0.24 RUB
4.33 RON
0.63 UAH
Datorii-cuvântul care descrie situația din acest an. Ce se poate întâmpla cu agricultorii care nu-și achită plățile?

Datorii-cuvântul care descrie situația din acest an. Ce se poate întâmpla cu agricultorii care nu-și achită plățile?

21 sep 2020


Este un an greu pentru toți cei care lucrează în agricultură, fie că sunt producători, exportatori, vânzători de tehnică, îngrășăminte sau produse de protecție. Este un lanț întreg care depinde unul de celălalt, însă totul pornește de la rezultatele obținute în câmp. Așa se face că secete și înghețurile i-a lăsat pe mulți fermieri fără roadă și cu datorii de milioane. Din această cauză, au de suferit nu doar gospodăriile lor, ci și companiile de la care au cumpărat produse pe datorie, iar acum nu pot aduna banii.

Am vorbit cu un agricultor din raionul Căușeni, care ne-a povestit cu ce probleme se confruntă. Este un fermier care gestionează 800 de hectare de teren, pe care a avut semănat grâu și floarea soarelui.

”Încă de toamna trecută am cumpărat semințe și alte produse de protecție a solului și plantelor de la compania cu care lucrăm mai bine de 10 ani. Respectiv, ne-au înțeles greutățile și ca în fiecare na, ne-au oferit marfa pe datorie, adică să achităm la recoltarea culturilor. Ne-am pomenit însă fără roadă din cauza intemperiilor, iar acum nu putem să achităm datoriile. Ne-au preîntâmpinat că vom fi chemați în judecată dacă nu le plătim. Noi înțelegem și dificultățile companiei, dar chiar nu știm cum să ne descurcăm. Probabil vom lua credite, dar iarăși, nu știm ce an vom avea în 2021 și ne gândim dacă în general să mai facem agricultură”, a povestit producătorul agricol. 

De cealaltă parte, furnizorii de semințe, produse de îngrijire a plantelor și a solului susțin că le înțeleg problemele fermierilor, însă și companiile pe care le reprezintă ei au nevoie de bani pentru a putea să se pregătească de un nou sezon agricol. În caz contrar, cresc datoriile și în cazul lor. 

”Companiile noastre tot au cheltuieli mari când vine vorba de importuri, achitări de salarii, dezvoltare și încă multe aspecte pe care unii nici nu le înțeleg. Știm cu ce probleme se confruntă agricultorii, dar cu toții trebuie să înțeleagă că orice datorie se achitată. În caz contrar, într-adevăr nu ne rămâne decât să-i acționăm în judecată. Și nu vrem să ne certăm sau să ne pierdem clienții, de asta încercăm să fim înțelegători și să le mai dăm timp”, a povestit reprezentantul unei companii. 

Agricultorii care au înregistrat pierderi la culturile de grupa I-a au putut depune dosarul la AIPA în data de 18 septembrie ca să beneficieze de ajutor din partea statului. Ce ține de culturile de grupa a I-a, reprezentanții Ministerului Agriculturii urmează să facă o analiză.

FISCUL NU UITĂ DE FLORI: Vânzătorii de flori suspuși unui control începând cu 8 martie
05 mar 2021
MILIARDE DE TONE DE ALIMENTE ARUNCATE ANUAL. Raportul ONU prezintă date îngrijorătoare
05 mar 2021
SALVAȚI-NE DE DEȘEURI! Ce spun responasabilii de la Primăria Chișinău despre deșeurile din jurul urbei
04 mar 2021
ÎN SFÂRȘIT PREȚUL LA CARBURANȚI “MOCNEȘTE” ÎN PARLAMENT. Proiectul de lege așteaptă de un an să fie scos din sertare. Ce spun oficialii
04 mar 2021

Datorii-cuvântul care descrie situația din acest an. Ce se poate întâmpla cu agricultorii care nu-și achită plățile?

Datorii-cuvântul care descrie situația din acest an

Ce se poate întâmpla cu agricultorii care nu-și achită plățile?

Datorii-cuvântul care descrie situația din acest an. Ce se poate întâmpla cu agricultorii care nu-și achită plățile?

loading ...